În 2022, în Europa, a fost estimat un total de 14 mii de cazuri noi de cancer la copii și adolescenți (cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani) și peste 2 mii de decese cauzate de acesta. Adolescenții și copiii foarte mici sunt cei mai afectați. Ca și în alte cazuri de afecțiuni oncologice, se pot observa discrepanțe în ceea ce privește accesul la medicamente esențiale pentru cancer și la studii clinice pentru copii și adolescenți în întreaga UE.
Procentul de studii clinice disponibile și deschise participării în fiecare țară din UE poate servi ca un substitut indirect pentru accesul pacienților la cercetare și la tratamente inovatoare. În total, 436 de studii clinice au fost disponibile în Europa pentru copiii și adolescenții bolnavi de cancer în perioada 2010-2022. Cu toate acestea, proporția de studii clinice oncologice disponibile pentru copiii și adolescenții cu vârsta mai mică de 18 ani a oscilat considerabil de la o țară la alta, variind de la niciunul la peste 50 %. În ceea ce privește medicamentele esențiale pentru cancerele la copii, un total de 68 de medicamente au fost propuse ca fiind esențiale pentru tratarea cancerelor la copii.
În întreaga UE, în medie, 75,8 % din aceste medicamente au fost întotdeauna disponibile pe o perioadă de 2 ani. Mai multe medicamente anticancer au fost disponibile în Italia (97%), Franța (96%) și Danemarca (93%), în timp ce în alte câteva țări mai puțin de jumătate dintre medicamentele anticancerigene esențiale au fost întotdeauna disponibile. Deficitul este principala cauză a indisponibilității.
Ce trebuie făcut pentru a contribui la combaterea inegalităților existente?