Stella Kyriakides: Combaterea cancerului, un efort colectiv

Planul național de combatere a cancerului oferă o viziune pentru o societate sănătoasă, pentru generațiile prezente de români dar, totodată, și pentru generațiile viitoare, iar Comisia Europeană va sprijini acest efort în toate etapele sale, a  declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, în cadrul conferinței ”Împreună Învingem Cancerul” .

Potrivit acesteia, combaterea cancerului este, în mare măsură, un efort colectiv. ”Avem nevoie de o implicare puternică a tuturor stakeholderilor români, deoarece statele membre și autoritățile de sănătate publică nu pot reduce singure incidența și mortalitatea prin cancer. O colaborare puternică între politicieni și factorii de decizie, experți oncologici de top și reprezentanții pacienților este crucială. Odată cu prima aniversare a Planului European de Combatere a Cancerului și cu lansarea planului românesc de combatere a cancerului, suntem doar la începutul acestei călătorii. Aștept cu nerăbdare să continuăm împreună spre un viitor mai sănătos și mai echitabil”.

Planul European de Combatere a Cancerului se află de aproape un an în faza de  implementare, având un buget substanțial, de 4 miliarde de euro, o foaie de parcurs care stabiliește reperele și un calendar clar.  În anul 2021, 16 acțiuni majore au fost lansate, acoperind mai multe aspecte în ceea ce privește prevenirea și îngrijirea cancerului, cum ar fi actualizarea codului european împotriva cancerului. În același timp, lucrurile avansează în mai multe direcții, precum revizuirea recomandărilor privind depistarea cancerului și noul registru al inegalităților în domeniul cancerului, care va fi lansat în curând. De asemenea, a început stabilirea procedurii de înființare a centrelor oncologice integrate naționale în toate statele membre.

”Anul acesta vom vedea multe acțiuni suplimentare, în special în ceea ce privește prevenția și diagnosticul și, de asemenea, în reducerea inegalităților ,care este unul din obiectivele majore ale Planului European de Combatere a Cancerului. Noul registru privind inegalitățile în domeniul cancerului va identifica tendințele între statele membre și regiuni și ne va ajuta pe noi să identificăm provocările și domeniile specifice de acțiune pentru a direcționa investițiile și intervențiile. Scopul este de a aduce schimbări concrete pentru cetățeni și de a salva vieți. De exemplu, acest lucru ne va ajuta să îmbunătățim accesul cetățenilor și pacienților români la screening și la medicamente și tratamente inovatoare”, a mai afirmat Stella Kyriakides.

În cadrul conferinței ”Împreună Învingem Cancerul” a fost lansat documentul de recomandări pentru monitorizarea și implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului, realizat în cadrul proiectului derulat de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și revista Politici de Sănătate.

La realizarea documentului final de recomandări au contribuit experți în Oncologie, Hematologi și arii conexe din toată țara, dar și asociațiile de pacienți reprezentative din România.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente