Planul european de combatere a cancerului este unul dintre pilonii principali ai unei Uniuni Europene a Sănătății puternice, iar implementarea lui a permis o colaborare fără precedent între factorii de decizie din statele membre UE, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, în cadrul European Cancer Summit 2024.
Potrivit acesteia, lupta împotriva cancerului nu se oprește. ”Colaborarea în domeniul cancerului va deveni una globală, lucrăm deja cu Statele Unite ale Americii și cu alte țări de pe glob. Trebuie să ținem cont că estimările arată că numărul cazurilor de cancer va crește semnificativ până în 2040, iar povara bolii va deveni din ce în ce mai mare atât pentru persoanele afectate, cât și pentru sistemele de sănătate. Trebuie să facem mai mult pentru implementarea acțiunilor prevăzute în Planul european de combatere a cancerului și pentru eliminarea inechităților care există atât între țările UE, cât și în interiorul acestora”.
Planul european de combatere a cancerului a apărut în 2021 și a lansat deja 46 de proiecte majore, de la prevenție la îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice, inclusiv măsuri pentru creșterea calității vieții.
”Am luat măsuri pentru încurajarea prevenției și a detectării precoce a cancerului, însă, deși recomandările pentru screening au fost updatate, constatăm în continuare inegalități majore de acces la aceste testări pe întreg teritoriul UE”, a atras atenția comisarul european.
Ea a mai spus că discriminarea în accesul la servicii financiare pentru persoanele care s-au confruntat cu o afecțiune oncologică este inacceptabilă și că statele membre ar trebui să încurajeze legislația în acest domeniu. ”Tema este una extrem de importantă și am făcut pași semnificativi până acum: în primul rând, am vorbit despre acest lucru, am informat factorii de decizie și populația. În al doilea rând, 12 state au implementat deja legislația pentru dreptul de a fi uitat. Aș dori ca aceste discuții să continue și în următorul mandat european”.