Recomandările actuale privind depistarea timpurie a cancerului sunt în vigoare din 2003 și „este timpul să ne asigurăm că acestea sunt aliniate la cele mai recente evoluții medicale și descoperiri științifice. Trebuie să facem mai multe teste de depistare a cancerului și pentru mai multe tipuri de cancer”, a atras atenția Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară în cadrul reuniunii informale a miniștrilor sănătății din UE, care a avut loc pe 7 septembrie 2022 la Praga, organizată de Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.
În acest sens, „ la sfârșitul lunii septembrie, vom prezenta o altă propunere majoră în cadrul Planului european de combatere a cancerului: noi recomandări ale UE privind screeningul pentru cancer”, a anunțat Stella Kiriakides. Aceasta a amintit faptul că „Planul european de combatere a cancerului este o oportunitate unică de a schimba realitățile cancerului. Este pentru prima dată când avem un plan care este atât de bine finanțat și care abordează toate aspectele cancerului. Aș dori să mulțumesc Președinției cehe pentru că a evidențiat acest plan ca fiind o prioritate, iar Comisia va continua să îl pună în aplicare împreună cu statele membre, deoarece va schimba viețile a milioane de cetățeni ai UE”. Referitor la acest important document, comisarul european a subliniat: „de la adoptarea Planului de combatere a cancerului, am făcut progrese considerabile și realizăm ceea ce am promis. Permiteți-mi să vă dau câteva exemple cheie din lunga listă de acțiuni pe care le-am lansat deja:
- În ceea ce privește cercetarea și inovarea, avem acum primul Centru de cunoștințe al UE privind cancerul, care este funcțional și facilitează coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE.
- Pentru a îmbunătăți standardele de îngrijire în UE, au început lucrările pentru a crea o rețea UE care să conecteze centrele naționale de oncologie cuprinzătoare până în 2025. În plus, din vara acestui an, programul nostru de formare în domeniul cancerului între specialități este funcțional.
- În domeniul calității vieții, am lansat un proces la nivelul UE pentru a aborda problema echității în ceea ce privește accesul la serviciile financiare pentru persoanele cu antecedente de cancer, aceasta în vederea stabilirii primului Cod de conduită al UE.
- Având în vedere în special numeroșii tineri pacienți cu cancer din UE, la sfârșitul acestei luni va avea loc reuniunea de lansare a Rețelei UE pentru tinerii supraviețuitori de cancer.
- În ceea ce privește inegalitățile, avem pentru prima dată un registru al UE privind inegalitățile pentru a monitoriza tendințele și pentru a oferi orientări pentru stabilirea priorităților în materie de investiții la nivelul UE și la nivel național”.