Specialiștii avertizează: ne confruntăm cu o creștere tot mai mare a numărului de cancere rectale

Claudiu Turculet- foto Sanatatea Buzoiana

Neoplasmele rectale sunt a treia cauză de deces oncologic și, din păcate, medicii se confruntă cu o creștere a numărului de cancere de acest gen.

Potrivit conf. dr. Claudiu Turculeț,  medic primar chirurgie laparoscopică avansată, traumatologie, chirurgie robotică, management sanitar, șef Secția Clinică Chirurgie 1, Spitalul Clinic de Urgență București, orice tumoră malignă este rezultatul între constituția genetică unică a individului și presiunea factorilor de mediu.

”Ne confruntăm cu o creștere din ce în ce mai mare a numărului de cancere rectale care ni se adresează pentru tratament. Diagnosticul preoperator și stadializarea sunt foarte importante. Terapia neoadjuvantă este importantă, mai ales în cancerul rectal mediu sau inferior, local sau metastaze ganglionare. Excizia chirurgicală a făcut progrese. Terapia adjuvantă depinde de stadializarea histopatologică. Testele imunohistochimice sau genetice sunt extrem de importante pentru stabilirea tratamentului, pentru prognosticul pacientului, chimioterapia multimodală și/sau rezecția metastazelor în boala recurentă”, a explicat specialistul.

Din punct de vedere chirurgical, tratamentul cancerului este în continuă dezvoltare. În funcție de localizare, există principii oncologice de tratament care s-au modificat în ultimii ani și care permit o calitate crescută a vieții pacientului. ”Chirurgii japonezi au dezvoltat tehnici de prezervare a nervilor autonomi, care mențin funcțiile sexuale și urinare. Chirurgia de salvare a sfincterului a devenit standardul de aur. În managementul actual al cancerului este importantă echipa multidisciplinară – acel board oncologic care există și în Spitalul Floreasca de aproximativ un an. În acest board participă mai multe specialități medicale și, în funcție de tipul de cancer, se stabilește ce trebuie făcut ca primă etapă. Utilizarea crescută a tratamentului oncologic neoadjuvant duce la rezultate foarte bune în majoritatea situațiilor. Tehnicile noi de diagnostic molecular vor reprezenta un factor fundamental în viitorul cercetării și studiilor clinice din domeniu”, a concluzionat conf. dr. Claudiu Turculeț.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente