SOLACE – cel mai nou proiect EU4Health privind depistarea cancerului

Un nou proiect în domeniul sănătății, destinat să faciliteze punerea în aplicare a programelor de depistare a cancerului pulmonar în întreaga Europă, a fost lansat la 18 aprilie în cadrul Planului european de combatere a cancerului și finanțat de programul EU4Health. Proiectul SOLACE (Strengthening the Screening of Lung Cancer in Europe) urmărește să elimine barierele din calea screeningului pentru a se asigura că persoanele din toate grupurile sociale și economice pot avea acces la acesta.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces din cauza cancerului. Ca în cazul tuturor cancerelor, ratele de supraviețuire sunt mult mai mari atunci când este depistat la timp. Tomografia computerizată cu doză mică de radiații (LDCT) este o modalitate sigură, simplă și eficientă de depistare a cancerului pulmonar. Mai multe studii efectuate în SUA și în Europa au arătat că LDCT, atunci când este implementată în mod eficient, poate reduce cu 20% numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar. Noua recomandare a UE privind depistarea cancerului invită statele membre să analizeze fezabilitatea și eficacitatea LDCT pentru depistarea persoanelor cu risc ridicat de cancer pulmonar. Proiectul SOLACE, finanțat de UE, sprijină statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare și va oferi un set de instrumente personalizate centrelor naționale și regionale pentru a facilita punerea în aplicare a programelor de screening pentru cancerul pulmonar în întreaga UE, cu un accent deosebit pe grupurile care prezintă un risc mai mare din cauza inegalităților în materie de sănătate. "SOLACE va oferi un ghid cuprinzător pentru inițierea unor programe de screening pentru cancerul pulmonar cu o calitate de ultimă generație și rate de participare ridicate. Astfel, pot fi evitate greșelile tipice, iar speranța de viață poate fi crescută", a declarat Hans-Ulrich Kauczor, coordonatorul științific al proiectului SOLACE.

Există multe motive pentru care persoanele cu risc nu au acces la screeningul pentru cancerul pulmonar. Adesea, acest lucru este legat de inegalitățile istorice care există în cazul comunităților marginalizate și vulnerabile. Factorii, cum ar fi fumatul, pot fi mai răspândiți în aceste grupuri, ceea ce sporește și mai mult riscul lor de cancer pulmonar.

Ivica Belina, membru al Grupului consultativ al pacienților cu cancer pulmonar al Fundației Europene a Plămânilor din Croația, a declarat: "Una dintre principalele probleme legate de cancerul pulmonar este stigmatizarea. Avem nevoie de o schimbare în modul în care ne raportăm la persoanele care suferă de cancer pulmonar, din punct de vedere societal. Proiectul SOLACE poate schimba cu adevărat această situație și poate elimina stigmatul pentru pacienți."

SOLACE va trebui să ia în considerare numeroși factori pentru a facilita punerea în aplicare a unui program de depistare a cancerului pulmonar în cele 27 de țări ale UE. Primele programe pilot vor fi derulate în 10 țări ale UE. Multe dintre acestea vor deservi comunități izolate, care prezintă provocări specifice din cauza distanței față de un spital. Ca parte a proiectului, o abordare pe care SOLACE o va adopta va consta în asigurarea transportului sau a unităților mobile de screening.

Marie-Pierre Revel, de la Assistance Publique des Hôpitaux de Paris (APHP), care conduce studiul pilot axat pe implicarea femeilor în screening, descrie modul în care un program din Franța (studiul CASCADE, studii clinice NCT05195385) va utiliza o varietate de metode, inclusiv "acoperirea mediatică, ziarele locale și pliantele trimise împreună cu scrisorile de invitație pentru screeningul pentru cancerul de sân" pentru a încuraja în mod special femeile să se supună screeningului pentru cancerul pulmonar.

Proiectul va fi implementat de consorțiul SOLACE sub conducerea științifică a experților numiți de Societatea Europeană de Radiologie și de Societatea Europeană de Pneumologie. Organizațiile conduse de pacienți, Fundația Europeană a Plămânilor și Lung Cancer Europe, vor oferi contribuții din perspectiva pacienților. Radboudumc este partenerul olandez al consorțiului SOLACE. Colin Jacobs și Mathias Prokop, ambii de la departamentul de imagistică medicală de la Radboudumc, își vor aduce expertiza pentru a contribui la facilitarea implementării programelor de depistare a cancerului pulmonar în întreaga Europă. Pe termen lung, proiectul va oferi învățăminte valoroase despre cum se poate implementa cel mai bine un program de screening rentabil pentru cancerul pulmonar și despre cele mai bune tehnici pentru a ajunge la acele grupuri care prezintă un risc deosebit de ridicat. Astfel, se va asigura că persoanele cu cel mai mare risc de cancer pulmonar au acces la un screening de înaltă calitate într-un mod care să se potrivească nevoilor lor. Proiectul SOLACE a fost lansat oficial la 01 aprilie 2023 și se va desfășura timp de 3 ani.

Despre proiect

SOLACE este un proiect al UE finanțat în cadrul programului EU4Health, coordonat de Institutul European pentru Cercetare în Imagistică Biomedicală (EIBIR). Consorțiul SOLACE include 34 de entități cu reprezentare din partea instituțiilor academice și de cercetare, a spitalelor universitare, a autorităților naționale de sănătate, a organizațiilor și asociațiilor care reprezintă pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății. În următoarele 36 de luni, consorțiul va fi activ în cel puțin 10 programe de depistare a cancerului pulmonar din întreaga Europă. Scopul proiectului este de a crea orientări clare, concise și practice privind punerea în aplicare a unui program de screening pentru cancerul pulmonar, precum și de a identifica și înscrie populații specifice care sunt în prezent subreprezentate.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente