Consumul de tutun rămâne o cauză principală a bolilor care pot fi prevenite și a morții premature, contribuind la multe forme de cancer și boli cardiovasculare și respiratorii.
Consumul de tutun contribuie la aproape 700.000 de decese în UE, ceea ce aduce o povară financiară imensă asupra sistemelor naționale de asistență medical.
Luând act de scrisoarea de misiune a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, către comisarul desemnat Olivér Várhelyi, care face apel la o abordare cuprinzătoare a promovării sănătății și a prevenirii bolilor de-a lungul vieții, Organizația Europeană de Cancer, Fundația Europeană a Plămânilor, Rețeaua Europeană pentru Fumat și Prevenirea tutunului, Societatea Europeană de Respirație, Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală, Societatea Europeană de Cardiologie, Lung Cancer Europe, Lungs Europe, Smoke Free Partnership, solicită în comun accelerarea implementării Planului Europei de Combatere a Cancerului (EBCP) în timpul noului mandat al Comisiei Europene.
Aceste organizații salută evoluțiile recente din domeniu, în special propunerea Comisiei legată de Recomandarea Consiliului privind mediile fără fum, un element al Planului european de combatere a cancerului. Cu toate acestea, se atrage atenția că, în timp ce adoptarea recentă de produse noi nu permite o estimare precisă a riscului pentru sănătate pe termen lung în această etapă, există un număr tot mai mare de dovezi care documentează nocivitatea acestora pentru sănătate (de exemplu, dovezi clare au confirmat corelația dintre utilizarea produselor din tutun încălzit și bolile respiratorii, precum și impactul nociv al vapingului asupra funcțiilor endoteliale) și potențialele daune societale generale.
Organizațiile reprezentative la nivel european îndeamnă statele membre să interzică utilizarea de produse pe bază de vaping și tutun încălzit în locuri interioare și exterioare, inclusiv plaje publice și transmit un apel către decidenți.
Propuneri pentru următoarea Comisie Europeană 2024-2029:
1. Introducerea accizelor la produse din tutun încălzit, țigări electronice și pungulițele cu nicotină, creșterea cotelor minime de impozitare pentru țigări și tutun tăiat fin și adoptarea unui mecanism de contabilizare a inflației;
2. Interzicerea aromelor în produse din tutun încălzit și interzicerea accesoriilor și aditivilor pentru arome pentru tot tutunul și produsele conexe;
3. Introducerea ambalajelor standardizate obligatorii pentru produsele din tutun;
4. Interzicerea țigărilor electronice de unică folosință și vânzarea persoanelor sub 18 ani;
5. Introducerea unui mecanism public anual de monitorizare a politicilor de control al tutunului pentru a măsura îndeplinirea de către statele membre a legislației UE și a recomandărilor pentru obținerea Generații fără tutun până în 2040;
6. Punerea în aplicare a angajamentelor COP10 și asigurarea unei mai bune aliniere a politicii privind tutunul în întreaga Europă la obiectivele și eforturile politice promovate de OMS.