Societățile europene avertizează: un cancer din 5 poate fi atribuit consumului de tutun

Organizațiile europene și profesioniștii din domeniul sănătății cer viitorilor europarlamentari să ia măsuri pentru a îndeplini viziunea unei generații fără tutun.

Consumul de tutun este cel mai mare factor de risc comportamental evitabil pentru sănătate și cea mai importantă cauză de deces prematur în țările UE. În ceea ce privește cancerul, tutunul contribuie la 20% din toate tipurile de cancer din Europa și jumătate din toate cancerele care pot fi prevenite, ceea ce se traduce în aproximativ 750.000 de cazuri de cancer prevenibile în Europa în fiecare an.

În prezent, tutunul este cauza principală a mai mult de zece tipuri de cancer și 82% din toate cancerele pulmonare apar din cauza fumatului. În plus, fumatul pasiv este asociat și cu cancerele cavității bucale, esofagului și pancreasului .

„Un cancer din cinci din Europa poate fi atribuit consumului de tutun. Acest lucru nu poate continua. O asemenea industrie trebuie scoasă din afaceri. De Ziua Mondială Fără Tutun, îndemnăm toți politicienii care candidează pentru alegerile pentru Parlamentul European să se angajeze să susțină un final al consumului de tutun în UE”, a afirmat prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO).

Conform Raportului OMS privind prevalența tutunului în lume, Regiunea Europeană ocupă locul al doilea la nivel global, cu aproximativ 25,3% din populație care consumă tutun, estimările arătând clar că până în 2030 se preconizează că Regiunea Europeană a OMS va avea cele mai ridicate rate la nivel global, cu o prevalență de puțin peste 23%.

„Legislația privind controlul tutunului este esențială în limitarea industriei tutunului și în prevenirea adoptării fumatului în rândul tinerilor. Comisia Europeană trebuie să acționeze foarte curând; în caz contrar, progresul către o generație fără tutun va stagna, ducând la milioane de decese care pot fi evitate”, a  spus și prof. Filippos Filippidis, președintele Comitetului pentru controlul tutunului al Societății Europene pentru boli respiratorii.

În conformitate cu tema Zilei Mondiale Fără Tutun 2024, marcată anual pe 31 mai, societățile științifice, profesioniștii din sănătate și alte ONG-uri solicită în mod special protecția copiilor de interferența industriei tutunului. O analiză recentă a 189 de studii despre vaping și țigări electronice a concluzionat că tinerii nefumători care folosesc țigări electronice au o probabilitate substanțial mai mare de a începe să fumeze.

Solicitările pentru următoarea Comisie Europeană 2024-2029 se referă la:

  1. actualizarea Recomandărilor Consiliului privind mediile fără fumat și fără aerosoli să fie incluse pe agenda politică a viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene pentru a proteja cetățenii de fumatul pasiv în locuri în aer liber, cum ar fi locurile de joacă, restaurantele, plajele etc;
  2. Alinierea impozitării noilor produse din tutun și nicotinei cu cea a țigărilor și majorarea cotelor minime de impozitare la țigări și tutun tăiat fin;
  3. Interzicerea aromelor atât în ​​produsele din tutun, cât și în produsele de vaping și interzicerea accesoriilor și aditivilor pentru arome;
  4. Introducerea unui mecanism public anual de monitorizare a politicilor de control al tutunului pentru a măsura îndeplinirea de către statele membre a legislației UE și a recomandărilor pentru a asigura realizarea unei generații fără tutun până în 2040; și,
  5. Punerea în aplicare a angajamentelor COP10 și asigurarea unei mai bune alinieri a politicii privind tutunul în întreaga Europă la obiectivele și eforturile politice promovate de OMS.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente