Sindromul Lynch: algoritm de diagnostic precoce și registru național

Societatea Română de Sindrom Lynch a lansat proiectul Ally, constând în dezvoltarea unui algoritm de diagnostic precoce al sindromului Lynch în populația din România prin teste de biologle moleculară a neoplaziilor asociate.

ALLY este un proiect susținut prin Planul Sectorial de Cercetare și Dezvoltare și se va derula în perioada 2024-2026.

Sindromul Lynch este cel mai frecvent sindrom genetic autozomal dominant ce creste cu până la 80% predispoziția pentru dezvoltarea unor cancere cu localizări previzibile, începând de la vârste tinere. Sindromul apare la 1 din 239 de indivizi, reprezentând o problemă de sănătate publică. Un diagnostic precoce, urmat de aderenţa la programe de screening personalizate, are, conform statisticilor internaţionale, un impact socio-economic benefic.

”Societatea Română de Sindrom Lynch întreprinde demersuri susținute pentru creșterea gradului de diagnostic al acestui sindrom, însă, în absența unor protocoale ferme de screening IHC sau prin biologie moleculară, diagnosticul rămâne de cele mai multe ori oportunist”, a afirmat dr. Oana Cristina Voinea, președintele Societății.

Obiectivele generale ale proiectului sunt:

  • Asigurarea protecției medicale a populației susceptibile din România, prin dezvoltarea și încurajarea implementării unui algoritm de diagnostic precoce al pacienților cu sindrom Lynch, prin consultarea unui comitet de experți ai sistemului medical românesc și din străinătate
  • Înscrierea pacienților cu sindrom Lynch în Registrul Național de sindrom Lynch, a cărui variantă Beta a fost lansată pe 15 martie 2024;
  • Cartografierea epidemiologică a sindromului, cu identificarea regiunilor țării în care aceste mutații sunt mai frecvente, va putea servi la identificarea factorilor de risc sau de protecție pentru acest sindrom. De asemenea, identificarea zonelor geografice cu frecvență crescută a familiilor afectate va conduce la orientarea serviciilor medicale locale dedicate diagnosticului, screeningului și tratamentului populației la risc.
  • Încurajarea unor ședințe multidisciplinare (Lynch board), în vederea construirii unor programe de screening personalizate, în acord cu mutația diagnosticată fiecărui pacient, antecedentele heredocolaterale și comorbiditățile în curs.

”Planul național de combatere a cancerului va ameliora substanțial realitatea subdiagnosticării și, implicit, va optimiza managementul multor pacienți oncologici. Punctual, pentru sindromul Lynch, acesta prevede măsuri care să faciliteze terapiile personalizate ale pacienților cu carcinom de colon în stadiile III și IV. Ally va fi un aliat  și nu un competitor al facilităților deja existente prin programul CNAS Monitor 2”, a mai afirmat dr. Voinea.

Pentru derularea proiectului se vor demara parteneriate cu 100 de spitale militare, universitare, județene și municipale din țară.

”Ne-ar costa mult mai puțin per pacient dacă am face prevenție eficientă, inclusiv screening. Lansarea acestui proiect se înscrie în acest demers. Prioritatea absolută este realizarea unei radiografii mai bune a stării de sănătate a populației la nivel național”, a declarat și senator Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente