Serviciile de psiho- oncologie, decontate diferențial. La câte ședințe au dreptul pacienții oncologici și aparținătorii lor?

studiile clinice, aprobate simultan in UE- conf. dr. Michael Schenker

Serviciile de psiho-oncologie vor fi decontate diferențial, pe categorii, a explicat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății.

Ordinul care definește condițiile de formare în psiho-oncologie și serviciile de psiho-oncologie a fost publicat recent. Implementarea presupune, în perioada următoare, fundamentarea costurilor pentru acele servicii împreună cu specialiști din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și introducerea acelor servicii în viitorul Contract-Cadru, astfel încât pacienții să aibă efectiv acces.

„Pentru această componentă, impactul bugetar nu va fi atât de mare. Serviciile trebuie decontate diferențial, pe categorii. Pentru fiecare dintre acestea va fi calculat un preț de decontare în funcție de resursa umana necesară, de timpul consumat, de complexitatea serviciului, de infrastructura necesară, ș.a.m.d. De asemenea, vor fi definite programele de formare în baza principiilor menționate în Ordin”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker.

”Există deja specialiști în acest domeniu – psihologie clinică, în mai multe orașe din țară, care au experiență cu pacienții diagnosticați cu cancer. Lucrează deja de un număr de ani, pun în practică servicii din cele enumerate în acest ordin. Pentru acești specialiști trebuie elaborată o modalitate de recunoaștere a experienței acumulate, o certificare a dreptului de a presta astfel de servicii pentru pacienții noștri. Pentru că nevoia este mare, iar numărul celor care au deja experiență și/sau cursuri efectuate până în prezent este redus, vor trebui organizate programe de formare -atât teoretice, cât și formare practică. Ajutorul din partea universităților de medicină și al facultăților de psihologie din țară, la acest capitol, este necesar și dorit. Este nevoie de cursuri organizate de către instituțiile de învățământ superior, inclusiv cu module de pregătire practică”, a completat specialistul.

 

Tipuri de servicii de psiho- oncologice

Serviciul de consultație psihologică - tehnică cu scopuri clinice, care necesită competențe specifice psihologiei clinice pentru identificarea anumitor semne și simptome care stau la baza diagnosticului clinic psihologic.

 1. Pentru pacient– 1/lună, cu o durată de 50 de minute
 2. Pentru persoana de susținere desemnată de pacient –
 • pentru identificarea simptomatologiei psiho-emoționale - 1/lună, cu o durată de 50 de minute
 • pentru identificarea simptomatologiei psiho-emoționale a doliului- 1/luă, durată de 50 de minute
 • serviciile adresate copiilor din familie
 • pentru identificarea simptomatologiei psiho-emoționale – 1/lună, 50 de minute
 • pentru identificarea simptomatologiei psiho-emoționale a doliului -1/lună, 50 de minute

 

Serviciul de consiliere psihologică - intervenție psihologică de scurtă durată și de intensitate redusă, care are scopul de a optimiza autocunoașterea și dezvoltarea factorilor psihologici personali pentru a preveni intensificarea anumitor probleme emoționale, cognitive și comportamentale.

 1. Pentru pacient-2/lună, fiecare cu o durată de 50 de minute
 2. Pentru persoana de susținere desemnată de pacient
 • consilierea psihologică - 2/lună, fiecare cu o durată de 50 de minute
 • consilierea psihologică a doliului- 2/lună, fiecare cu o durată de 50 de minute

 

Serviciul de evaluare clinică psihologică - realizată printr-un grup de tehnici destinate cunoașterii aspectelor cognitive, emoționale, comportamentale și sociale ale unei persoane.

 1. Pentru pacient- 2/lună, fiecare cu o durată de 50 de minute
 2. Pentru persoana de susținere desemnată de pacient
 • evaluarea clinică psihologică - 2/lună, fiecare cu o durată de 50 de minute
 • evaluarea clinică psihologică a doliului - 2/lună, fiecare cu o durată de 50 de minute

3. Pentru copiii din familie

 • evaluarea clinică psihologică – 1 lună/50 de minute
 • evaluarea clinică psihologică a doliului - 1 lună/50 de minute

 

Serviciul de stabilire a planului de intervenție psihologică - identificarea sarcinilor sau abilităților specifice pe care un pacient trebuie să le îndeplinească pentru a atinge echilibrul psiho-emoțional.

 1. Pentru pacient- un serviciu/lună sau, la nevoie, la fiecare spitalizare continuă/spitalizare de zi pentru tratament specific, durata de 50 de minute
 2. Pentru persoana de susținere desemnată de pacient
 • stabilirea planului de intervenție psihologică – 1/lună, 50 de minute
 • stabilirea planului de intervenție psihologică a doliului - 1/lună, 50 de minute

3. Pentru copiii din familie

 • stabilirea obiectivelor și a planului de intervenție psihologică- 1/lună, 50 de minute
 • stabilirea obiectivelor și a planului de intervenție psihologică în cadrul procesului de doliu -1/lună, 50 de minute

 

Serviciul grup de suport - grupul condus de către un psiholog, format din persoane care sunt diagnosticate cu același tip de boală oncologică sau se confruntă cu probleme similare generate de o boală oncologică și care se ajută reciproc, prin schimb de experiențe și informații despre aceste situații.

 1. Pentru pacient- 2 /lună, 100 de minute fiecare
 2. Pentru persoana de susținere desemnată de pacient
 • grup de suport: - 2 /lună, 100 de minute fiecare
 • grup de suport în doliu: 2 /lună, 100 de minute fiecare

 

Serviciul grup de terapie - grupul de suport organizat pentru o perioadă limitată de timp, cu scopul de a restructura noțiunile cognitive cu privire la boala oncologică.

 1. Pentru pacient - 2/lună, fiecare câte 150 de minute
 2. Pentru persoana de susținere desemnată de pacient
 • Grup de terapie- 2/lună, fiecare câte 150 de minute
 • Grup de terapie în doliu - 2/lună, fiecare câte 150 de minute

 

Serviciul de terapie ocupațională - serviciu de sprijin cu misiunea specifică de a oferi ajutor persoanelor diagnosticate cu diverse tipuri de patologii oncologice în scopul îmbunătățirii calității vieții acestora, pentru un mod de viață cât mai sigur și independent posibil.

 1. Pentru pacient- /lună, 150 de minute

 

Serviciul de terapie prin mișcare - activitatea fizică planificată, structurată, repetitivă și direcționată către îmbunătățirea sau menținerea aptitudinilor fizice ale corpului pacientului diagnosticat cu o patologie oncologică.

 1. Pentru pacient: 8 terapii/lună - 2 terapii/săptămână; durată de 100 min./zi;

Ordinul publicat va fi urmat - ca toate celelalte norme ale Planului național de cancer- de măsuri care vor însemna implementarea OMS și respectiv a Planului în practica medicală curentă. Ordinul prevede următoarele direcții de implementare:

 1. elaborare cost decontare servicii și introducerea lor în pachetul de care pot beneficia asigurații
 2. certificarea specialiștilor care au deja experiență în acest domeniu
 3. organizarea programelor de formare a unor viitori specialiști în acest domeniu

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente