Servicii medicale gratuite în vederea diagnosticului de cancer pentru pacienții neasigurați

Hotărârea Nr. 709 din 10 august 2023, adoptată de Guvernul României, prevede că „Asigurarea serviciilor medicale necesare în vederea diagnosticului de cancer pentru persoanele care nu beneficiază de asigurare socială de sănătate se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.”

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii „elaborează setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, pentru localizările menţionate la obiectivele specifice prevăzute în anexa la Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii.” Potrivit documentului legislativ, „setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer cuprinde semnele clinice de alarmă, algoritmul de diagnostic, cu etape specifice, care să conţină toate investigaţiile necesare pentru toate etapele diagnosticului de cancer, de la primul consult medical şi până la iniţierea tratamentului specific tipului de cancer.”

Hotărârea nr. 709/2023 privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanța Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 737 din 10 august 2023.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente