Screeningul persoanelor cu risc ridicat de cancer pancreatic le poate ajuta să trăiască mai mult

Pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic, testele imagistice regulate pentru monitorizarea pancreasului pot ajuta la detectarea afecțiunii într-un stadiu mai timpuriu decât atunci când cancerul pancreatic este diagnosticat de obicei în populația generală, conform unui nou studiu.

Studiul sugerează, de asemenea, că detectarea precoce a cancerului pancreatic prin acest tip de supraveghere poate ajuta persoanele cu risc crescut să trăiască mai mult decât pacienții similari din populația generală care nu prezentau un risc crescut de afecțiune. Cancerul pancreatic este adesea diagnosticat numai după ce afecțiunea s-a răspândit în organism sau a ajuns într-un stadiu avansat. Timp de peste două decenii, cercetătorii au investigat modalități de detectare a afecțiunii în stadii incipiente, când ar putea fi mai ușor de tratat. Noile constatări provin dintr-un studiu de cohortă de lungă durată condus de cercetători de la Centrul de Cercetare a Cancerului Pancreatic Sol Goldman din cadrul Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

În cadrul studiului, aproximativ 1.700 de persoane cu risc ridicat de cancer pancreatic au fost supuse unor teste imagistice anuale pentru a verifica prezența simptomelor. Fiecare participant la studiu a avut un istoric familial de cancer pancreatic sau a moștenit modificări genetice legate de un risc crescut de cancer. Pentru această ultimă actualizare a studiului, cercetătorii s-au concentrat pe 26 de participanți care au fost diagnosticați cu cancer pancreatic prin programul de supraveghere pe parcursul a două decenii. Acești participanți la studiu aveau o proporție mai mare de cancer pancreatic în stadiu incipient la momentul diagnosticului, comparativ cu un grup similar de persoane cu cancer pancreatic din populația generală care nu prezentau un risc ridicat. Rata de supraviețuire la 5 ani după diagnosticare a fost mult mai mare în rândul participanților la program cu cancer pancreatic decât în grupul de comparație (50% față de 9%), conform rezultatelor publicate în JAMA Oncology pe 3 iulie.

„Acum s-a demonstrat că acest program de supraveghere face diferența într-unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer”, a declarat prof. dr. Udo Rudloff, care tratează pacienții cu cancer pancreatic la Centrul de Cercetare a Cancerului NCI și nu a fost implicat în studiu. „Noile rezultate demonstrează că puteți detecta tumorile mai devreme printr-un program de screening”, a continuat dr. Rudloff, menționând că programele de supraveghere includ o mică parte din toți pacienții cu cancer pancreatic. Afecțiunea tinde să reapară, a adăugat el, și sunt necesare tratamente mai eficiente atât pentru a întârzia o recidivă, cât și pentru a trata cancerul pancreatic recurent.

O afecțiune mai puțin frecventă, dar adesea mortală

Cancerul pancreatic este al optulea cel mai frecvent cancer din Statele Unite, dar este a treia cauză principală de deces prin cancer. Opțiunile de tratament sunt limitate. Ghidurile elaborate de experții în cancer pancreatic recomandă ca persoanele cu risc crescut să fie monitorizate. Deoarece cancerul este rar, studiile de cercetare care vizează detectarea leziunilor precanceroase și a cancerelor pancreatice în stadiu incipient s-au axat pe persoanele cu risc ridicat. În urmă cu câțiva ani, cercetătorii de la Hopkins au raportat că supravegherea ar putea crește șansele de identificare a cancerelor pancreatice în stadiu incipient. „Aflăm că, atunci când pacienții sunt diagnosticați într-un stadiu mai timpuriu și, în special, în stadiul I, aceștia obțin o supraviețuire pe termen lung foarte diferită față de persoanele care au fost diagnosticate cu afecțiuni în stadiul IV”, a declarat coautorul studiului prof. dr. Michael Goggins, care conduce Laboratorul de detectare precoce a cancerului pancreatic de la Johns Hopkins.

Rezultate de la opt centre medicale din cadrul programului de supraveghere

Noile constatări au confirmat rezultatele din lucrările anterioare ale grupului și au furnizat informații suplimentare. În studiul actual, rata mortalității prin cancer pancreatic la 5 ani a fost de 43% pentru cele 26 de persoane din programul de supraveghere, comparativ cu 86% pentru cele din grupul de comparație. Dintre aceste 26 de persoane, 10 (38,5%) au fost diagnosticate cu cancer în stadiul I și 8 pacienți (30,8%) au avut cancer în stadiul II; în grupul de comparație, 155 de pacienți (10,3%) au avut cancere în stadiul I și 377 (25,1%) au avut cancere în stadiul II. În plus, tumorile participanților la studiu tindeau să fie mai mici decât cele din grupul de comparație. Pentru a monitoriza participanții la studiu, cercetătorii au utilizat scanări RMN și/sau ecografie endoscopică, care captează imagini ale pancreasului, ale canalelor biliare și ale tractului digestiv. Studiul a fost efectuat la opt centre medicale care au experiență în tratarea persoanelor cu cancer pancreatic. Doar persoanele despre care s-a constatat că prezintă un risc ridicat de afecțiune au fost eligibile pentru înscriere. „Supravegherea cancerului pancreatic implică echipe multidisciplinare de experți care pot capta și evalua rezultatele testelor”, a declarat dr. Rudloff. Spitalele comunitare care văd puține persoane cu cancer pancreatic în fiecare an pot să nu aibă expertiza necesară pentru a efectua supravegherea, a adăugat el.

Riscuri și beneficii ale supravegherii cancerului pancreatic

Screeningul anual al cancerului pancreatic prezintă riscuri potențiale, inclusiv rezultate fals-pozitive care pot duce la teste și proceduri medicale suplimentare inutile și rezultate fals-negative care pot duce la ratarea cancerului în stadiu incipient. Un alt risc potențial este acela că supravegherea anuală ar putea spori îngrijorarea unei persoane cu privire la apariția cancerului și ar putea duce la stres psihologic. Cu toate acestea, un studiu anterior a sugerat că începerea supravegherii poate reduce îngrijorarea cu privire la cancer pentru unele persoane. „În general, persoanele care se înscriu în [aceste studii de supraveghere] doresc să fie capabile să își gestioneze riscul de cancer”, a declarat dr. Goggins. „Dar trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a evalua dacă [aceste] persoane sunt psihologic mai rău sau mai bine decât persoanele care nu se supun supravegherii.” Anchetatorii au explorat, de asemenea, teste de sânge și alte instrumente care ar putea ajuta potențial la detectarea semnelor timpurii ale cancerului pancreatic. „Trebuie să învățăm cum să estimăm mai bine riscul de cancer pancreatic și să identificăm persoanele care au cea mai mare nevoie de supraveghere”, a declarat dr. Goggins.

 

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente