Screeningul pentru cancerul de sân ar trebui să înceapă la 40 de ani, nu la 50 de ani

Grupul de lucru pentru servicii de prevenție din Statele Unite a lansat un nou proiect de ghid care recomandă ca toate femeile să facă mamografia de screening la 40 de ani, cu zece ani mai devreme decât în recomandările anterioare, și să continue screeningul o dată la doi ani până la vârsta de 74 de ani.

Grupul de lucru este considerat, în general, ca fiind cea mai influentă voce în recomandările privind sănătatea populației, iar unele dintre propunerile sale determină ce proceduri trebuie să acopere asiguratorii de sănătate. Ultima sa decizie pare să fi mulțumit puțini cercetători în domeniul screeningului cancerului, unii spunând că noile orientări depășesc limitele, în timp ce alții susțin că nu merg suficient de departe. Experții independenți spun că nu sunt, de asemenea, siguri de ce grupul de lucru a ales să actualizeze liniile directoare acum, având în vedere că modelele statistice care ajută la stabilirea screeningului nu au arătat rezultate dramatic de diferite de la ultimele recomandări ale grupului de experți privind mamografia din 2016.

"Cred că oamenii vor fi surprinși", a declarat Ruth Etzioni, un biostatistician care studiază screeningul cancerului la Fred Hutchinson Cancer Center și care nu este membru al grupului operativ. "Schimbarea se întâmplă întotdeauna în timp, evident, pe măsură ce evoluează dovezile. În același timp, trebuie să existe un motiv convingător, iar în materialele de aici nu văd încă un motiv convingător."  Ea a adăugat: "Când m-am uitat înapoi la studiile de modelare din 2016, analiza prejudiciu-beneficiu a fost foarte similară."

Toate testele de depistare a cancerului, inclusiv mamografia, au același scop: depistarea mai devreme a cancerelor, atunci când acestea sunt mai ușor de tratat și, adesea, încă vindecabile prin proceduri precum chirurgia, radioterapia și chimioterapia. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, depistarea a milioane de persoane înainte de a avea vreun semn de boală - ceea ce ar fi o politică ușor de adoptat dacă ar fi în întregime inofensivă.

Depistarea cancerului de sân poate salva vieți și a făcut acest lucru pentru nenumărate persoane. Dar poate duce, de asemenea, la rezultate fals pozitive, la biopsii inutile și - într-o măsură mai mică - la diagnosticarea sau tratarea unor cancere care, în mod paradoxal, nu au avut niciodată nevoie de intervenție. Organizațiile care stabilesc ghidurile de screening, inclusiv Preventive Services Task Force și American Cancer Society, încearcă să țină cont atât de beneficiile salvării de vieți, cât și de potențialele prejudicii ale screeningului inutil. Aceste organizații utilizează cele mai bune dovezi disponibile din studiile clinice, modele și date privind incidența, morbiditatea și mortalitatea pentru a formula recomandările lor.

Colegiul American de Radiologie, de exemplu, recomandă începerea screeningului pentru cancerul de sân la vârsta de 40 de ani și continuarea acestuia în fiecare an. Grupul de lucru, pe de altă parte, recomandase în 2016 să se înceapă screening-ul la vârsta de 50 de ani și să continue din doi în doi ani până la vârsta de 74 de ani, cei în cauză luând decizii individuale cu medicul lor cu privire la posibilitatea de a face screening la 40 de ani. American Cancer Society are o abordare mai moderată, recomandând femeilor să înceapă screening-ul în fiecare an la 45 de ani, cu opțiunea de a trece la un an da și un an nu la 55 de ani. Membrii grupului de lucru spun că au existat trei dovezi noi care au jucat un rol în crearea noilor orientări, deschise acum pentru comentarii publice.

  • Prima este că datele recente de la Institutul Național de Cancer și de la Consorțiul de supraveghere a cancerului de sân au arătat că incidența cancerului de sân în rândul femeilor în vârstă de 40 de ani este în creștere constantă cu o rată de 2% pe an. "Este mai mult decât am văzut vreodată înainte", a declarat John Wong, membru al grupului de lucru și medic internist la Tufts Medical Center.
  • A doua dovadă a fost o actualizare a tehnologiei moderne de screening pentru cancerul de sân, care poate oferi o ușoară reducere a falsurilor pozitive și o îmbunătățire a detectării cancerului, precum și actualizări ale tratamentelor noi și mai avansate pentru cancerul de sân, cum ar fi noile terapii țintite, imunoterapii și terapii combinate.
  • În cele din urmă, a precizat Wong, grupul de lucru a încorporat și un nou model care a analizat în mod specific daunele și beneficiile diferitelor strategii de screening pentru femeile de culoare. "Știm că femeile afro-americane, în general, tind să aibă cancere diagnosticate în stadii mai târzii și subtipuri care pot fi mai agresive, astfel încât această recomandare este deosebit de relevantă pentru femeile de culoare", a declarat Wanda Nicholson, membră a grupului operativ, medic ginecolog și epidemiolog la George Washington University Milken Institute School of Public Health.

Grupul de lucru și-a actualizat modelele cu aceste noi date și apoi a comparat efectele nocive și beneficiile unui screening din doi în doi ani, de la vârsta de 50 până la 74 de ani, cu cele ale începerii screeningului la 40 sau 45 de ani, cu aceleași intervale. În general, daunele suplimentare cauzate de mutarea vârstei de începere de la 50 la 40 de ani, măsurate prin biopsii inutile și rezultate fals pozitive, au părut a fi ușor mai mici în 2023, comparativ cu ceea ce arătau modelele în 2016. Dar, au spus membrii grupului de lucru, beneficiile par acum mult mai mari. "Cu această recomandare, putem vedea cu 20% mai multe vieți salvate", a spus Nicholson.

Modelele au arătat, de asemenea, că începerea mai devreme a screening-ului a dus la aproape o dublare a anilor de viață câștigați. Altfel spus, depistările mai timpurii au oferit femeilor mai multe beneficii pentru aceeași cantitate de daune prin mutarea vârstei de la 50 la 40 de ani în noile modele, comparativ cu cele mai vechi din 2016. Beneficiile depistărilor mai timpurii au fost, de asemenea, mult mai mari pentru femeile de culoare în mod specific. Astfel, grupul de experți a considerat că este rezonabil să recomande femeilor să înceapă screeningul la vârsta de 40 de ani.

 

sursa: Breast cancer screening should start at 40, not 50: US health panel (statnews.com)

 

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente