Screening și depistare timpurie în cancer: recomandări ECO

Aproape 3 milioane de oameni sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an în UE și peste 1,2 milioane mor.

Dacă nu se iau măsuri decisive, viețile pierdute din cauza cancerului în UE urmează să crească cu mai mult de 24% până în 2035, avertizează European Cancer Organisation (ECO)

Din cauza acestei evoluții a bolii, strategiile de depistare precoce, cunoscute ca prevenție secundară, sunt o componentă cheie a sistemelor de sănătate în lupta împotriva cancerului, având un potențial de a elibera din povara cancerului pentru pacienți și societăți din întreaga Europă. Detectarea precoce a cancerului duce la rezultate mai bune ale pacienților, cu o probabilitate mai mare de supravieţuire şi un impact reduus asupra calității vieții lor, permițând, în același timp, tratamente și îngrijiri mai puțin costisitoare.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) estimează, de exemplu, că femeile care participă la screening-ul cancerului de sân au un risc cu 40% mai mic de deces din cauza acestei boli. Dovezi recente sugerează că peste 21 000 de decese anuale au fost prevenite printr-o astfel de programe de screening. De asemenea, potrivit estimărilor, costurile totale asociat cu cancerul colorectal în stadiu avansat sunt de cel puțin 10 ori mai mari decât costurile cancerului colorectal tratat în stadiu incipient.

Potrivit recomandărilor European Cancer Organisation, detectarea precoce a cancerului se poate realiza prin:

  • Programe populaționale de screening al cancerului, care urmăresc identificarea boala înainte de apariția simptomelor prin examene, teste, imagistică sau alte proceduri care pot fi aplicate rapid și accesate pe scară largă de către o populație țintă definită, aparent sănătoasă.
  • Diagnosticul precoce al cancerului, care are ca scop identificarea bolii cât mai rapid după instalarea simptomelor, cu ocazia unui examen medical, prin campanii de conștientizare în rândul populației generale și al furnizorilor de asistență medicală.

Pandemia de COVID-19 și perturbările provocate sistemelor de îngrijire oncologică afectat în mod dramatic screeningul și depistarea precoce. Organizația Europeană a Cancerului a estimat că 100 de milioane de teste de depistare a cancerului nu au fost efectuate în Europa, în timp ce trimiterile urgente de cazuri suspecte de cancer au fost reduse până la jumătate. Ca urmare, 1 milion de pacienți cu cancer ar putea fi nediagnosticați în Europa.

Toate aceste date arată că trebuie să se acorde prioritate pentru a avansa screening-ul cancerului și depistarea precoce în întreaga Europă, eliminând întârzierile asociate cu pandemia de COVID-19 și abordarea problemelor preexistente.

Recomandări

Viitoarea actualizare a Recomandării Consiliului Europei privind screeningul și depistarea precoce reprezintă un moment ideal pentru a valorifica beneficiile demonstrate de aceste activități în oncologie.   Organizația Europeană a Cancerului, prin intermediul Rețelei de prevenire, depistare precoce și screening, solicită UE să se asigure că această actualizare se ridică la nivelul așteptărilor și nevoilor cetățenilor, și răspunde promisiunilor și obiectivelor Planului european de combatere a cancerului.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente