Screening pulmonar low dose CT: cresc cancerele în stadiul I, scad cele în stadiul IV

Image by Bokskapet from Pixabay

Screeningul cancerului pulmonar ajută la depistarea bolii în stadii cât mai incipiente și în faze tratabile, noi dovezi în acest sens fiind publicate în Journal of Thoracic Oncology.

Numărul de cancere pulmonare în stadiul I detectat de medici a crescut cu 8,4% după ce programe de screening cu low dose CT au fost implementate în patru sisteme diferite de îngrijire a sănătății. Programele de screening au fost asociate, de asemenea, cu o scădere cu 6,6% a cancerelor depistate în stadiul IV.

3.678 de persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar incident în timpul perioadei de studiu; 404 (11%) dintre acești pacienți au fost diagnosticați după inițierea programelor de screening. Pe măsură ce volumul de screening a crescut, proporția de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar după inițierea LCS a crescut, de asemenea, de la 0% în trimestrul I din 2014 la 20% în trimestrul 3 din 2019. Programele de screening nu au dus la o schimbare semnificativă a incidenței globale a cancerului pulmonar între 2014 și 2018, sugerând un impact limitat al supra- diagnosticării.

Cancerul pulmonar reprezintă o parte substanțială din povara generală a cancerului la nivel mondial. Supraviețuirea este strâns asociată cu stadiul bolii la momentul diagnosticului, dar din punct de vedere istoric, majoritatea cancerelor pulmonare sunt diagnosticate în stadiu tardive, când opțiunile de tratament curativ sunt costisitoare și probabilitățile de supraviețuire sunt limitate.

Ratele de supraviețuire pe o etapă de cinci ani variază de la mai mult de 53-69% pentru pacienții diagnosticați cu stadiul I de boală la mai puțin de 10% pentru pacienții cu metastaze de organe la distanță.

Studiul poate fi consultat AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente