Vă rugăm să ne acordați câteva minute pentru completarea chestionarului destinat asociațiilor de pacienți.

Screening cancer pulmonar: soluții pentru îmbunătățirea supraviețuirii

RAPORT screening cancer pulmonar

Cancerul pulmonar cauzează 1,8 milioane de decese pe an și reprezintă cea mai mare povară economică dintre toate tipurile de cancer, costând 18,8 miliarde de euro pe an numai în Europa.

Elaborat pentru Lung Ambition Alliance, raportul ”Lung cancer screening: the cost of inaction” a constatat că implementarea pe scară largă a screening-ului țintit cu ajutorul scanărilor low-dose CT poate reduce în mod semnificativ această povară financiară și poate îmbunătăți supraviețuirea pacienților prin creșterea numărului de cancere pulmonare depistate în stadii incipiente, în care există un prognostic mai bun și sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament.

În prezent, doar unul din cinci pacienți din întreaga lume este diagnosticat în stadiul I, în care are între 68% și 92% șanse de supraviețuire timp de cinci ani - în comparație cu doar 10% în cazul diagnosticului în stadiul IV.

Cancerul pulmonar în stadiu incipient poate fi gestionat prin intermediul unor metode clinice mai puțin complexe și mai puțin costisitoare decât atunci când este diagnosticat în stadii mai avansate, ceea ce permite realizarea unor economii semnificative de costuri prin diagnosticarea timpurie.

Pe măsură ce cancerul pulmonar avansează, costurile asistenței medicale cresc din cauza frecvenței crescute a internărilor în spital, a ciclurilor suplimentare de tratament, a necesităților suplimentare de îngrijire și a probabilității mai mari de îngrijire paliativă.

Factori de risc

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, dar acesta nu afecetază doar fumătorii. Ratele globale ale fumatului au scăzut treptat la bărbați, dar au rămas stabile sau au scăzut într-un ritm mai lent, în cazul femeilor. Cu toate acestea, foștii fumători rămân la un risc ridicat de cancer pulmonar până la 25 de ani după ce au renunțat la fumat. În plus, prevalența cancerului pulmonar la cei care nu au fumat niciodată este în creștere treptată: în Regatul Unit și în SUA, aproximativ 20% dintre cancerele pulmonare apar la persoanele care au nu au fumat niciodată, iar această cifră este de aproximativ 53% în unele țări asiatice.  Există, de asemenea, o schimbare la nivel mondial în distribuția deceselor cauzate de cancerul pulmonar în funcție de sex, ratele de mortalitate crescând mai ales în rândul femeilor în multe țări. Având în vedere toți acești factori combinați, este probabil ca numărul de persoane cu cancer pulmonar să rămână semnificativ crescut în deceniile următoare. Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor din motive oncologice în Uniunea Europeană. Având în vedere maturitatea și soliditatea dovezilor care susțin impactul său, implementarea screening-ului pentru cancerul pulmonar ar trebui să fie o prioritate în cadrul eforturilor europene de depistare precoce.

Costurile screening-ului

Raportul ”Lung cancer screening: the cost of inaction” elaborat pentru Lung Ambition Alliance de către The Health Policy Partnership, este o analiză cuprinzătoare a dovezilor clinice și de eficiență a costurilor pentru screeningul cancerului pulmonar în populațiile vizate, utilizând tomografii computerizate cu doză mică. Acesta este concepută pentru a spori înțelegerea problemelor cheie legate de screening, a motivelor pentru care este necesar și a modului în care diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar reprezintă o oportunitate crucială de a reduce costurile, salvând în același timp vieți. Raportul a fost aprobat atât de Lung Ambition Alliance, cât și de Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar și a  fost lansat pe 12 octombrie 2021, precedând luna de conștientizare a cancerului pulmonar, marcată în noiembrie.

Proiect realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente