Screening cancer mamar: Cel mai recent raport al Oficiului European de Statistică (Eurostat) a arătat că doar 9% dintre româncele cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani au efectuat o mamografie în anii 2017- 2018. ”Mie mi se pare mare procentul acesta de 9%, ținând cont de realități. Vorbim aici de femei bine informate care s-au prezentat la analize mai mult din proprie inițiativă, pentru că au aflat de undeva. Nu înseamnă că am fi făcut noi foarte multe. Totul începe de la o campanie de informare. Avem în acest moment proiecte din fonduri europene, care au debutat pe partea de informare. Însă, pentru a continua, trebuie să avem centre specializate. Cum să vorbim oamenilor din mediul rural despre mamografii, când noi nu avem încă posibilitatea de a deplasa un centru mobil în zonele respective sau să aducem femeile la un centru din oraș dispus să facă screening?”, atrage atenția prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, președintele Grupului de Combatere a Cancerului din Parlamentul României.
Sistemul de sănătate se confruntă cu absența centrelor care pot face screening, absența aparaturii și a specialiștilor, dar și a centrelor unde pot fi trimise cazurile depistate spre rezolvare. ”Neavând capacitatea de a efectua biopsii sau mamografii cu stereotaxie (aspecte care fac din biopsie și evaluare un proces care să conserve sânii – forma lor, chiar și funcția la pacientele foarte tinere, care își pot menține capacitatea de a alăpta după aceea) putem ajunge în situația de a face intervenții chirugicale de biopsii, chiar mastectomii, fără indicație. Existența specialiștilor este și aici foarte importantă”, explică specialistul pentru Cancer Plan.
Mai multe despre provocările viitorului Plan Național de Cancer și soluțiile care pot fi implementate pentru îmbunătățirea managementului afecțunilor oncologice, în interviul ce va fi publicat în următoarea ediție print a revistei Politici de Sănătate.