Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului: apel pentru acces la prevenție și la tratament

România este țara cu a doua cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, având peste 95.000 de cazuri noi de cancer și 275.000 pacienți oncologici în tratament în 2021.

În perioada 25-31 mai este marcată în fiecare an Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului, iar anul acesta, campania se concentrează asupra viitorului prevenirii cancerului în Europa și asupra rolului Codului european împotriva cancerului (ECAC), precum și a rolului pe care Planul european de combatere a cancerului (#EUCancerPlan) îl joacă în prevenirea, depistarea timpurie, tratament cancerului, supraviețuire.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) se alătură eforturilor naționale și europene de control al cancerului, pledând pentru acces la prevenție și tratament, pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul cancerului. În prezent,  pacienții oncologici din România se confruntă cu o acutizare a efectelor unei finanțări insuficiente. În acest context, FABC  trage un semnal de alarmă cu privire la finanțarea suboptimală pentru tratarea bolnavilor oncologici, un număr din ce în  ce mai mare de pacienți cu cancer semnalând faptul că nu le este asigurat tratamentul în spital.

“Reamintim că pacienții cu cancer nu au timp să aștepte și au nevoie de tratamentul potrivit, la momentul potrivit.  Apreciem eforturile care s-au realizat până acum, solicităm tuturor actorilor responsabili să continue să prioritizeze alocarea resurselor financiare necesare pentru a acorda șansa la viață la care are dreptul fiecare cetățean român. Orice întrerupere a tratamentului afectează evoluția clinică pozitivă pe care pacientul a obținut-o anterior și se pierd astfel vieți, dar și investițiile realizate. Pentru pacienții noi este importantă inițierea  tratamentului cât mai devreme după diagnostic, astfel încât șansa la viață și calitatea vieții lor să fie maximizată’’, a afirmat Cezar Irimia, președintele FABC.

Raportul OECD și al Comisiei Europene arată că România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană și peste 20.000 de decese evitabile, pe an, din această patologie.

În anul 2021 s-au înregistrat peste 95.000 cazuri noi de cancer, conform datelor INS. Numărul bolnavilor rămași în  evidență în anul 2022 a fost de 533.175 față de 520.561 bolnavi rămăși în evidență în anul 2021. Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în România. În anul 2021, numărul deceselor prin tumori a ajuns la 46.779, iar mortalitatea cea mai frecventă pentru această clasă de boli s-a înregistrat pentru cancer pulmonar, cancerul de sân, tumora malignă a pancreasului și tumora malignă a stomacului.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente