Rolul inhibitor al „celulelor Ter” în terapiile împotriva cancerului

Radiațiile țintite sunt adesea folosite pentru a studia și trata diverse tipuri de cancer. O echipă de cercetare multidisciplinară de la Facultatea de Medicină a Universității din Chicago s-a concentrat recent pe un tip de celulă care eliberează o proteină care îmbunătățește rezistența la terapiile împotriva cancerului și promovează progresia tumorii. Studiul s-a concentrat asupra celulelor Ter, care sunt precursori eritroizi medulari suplimentari care secretă neuropeptida artemin.  În cadrul studiului, cercetătorii au arătat că radioterapia tumorală locală, imunoterapia sistemică sau combinația ambelor tratamente au reușit să epuizeze celulele Ter din splină, să reducă producția de artemin și să limiteze progresia tumorii atât în tumorile iradiate local precum și în afara câmpurilor de radiații. Rezultatele au identificat mai multe ținte care ar putea „îmbunătăți potențial rezultatele după radio- și imunoterapie”, potrivit cercetătorilor.  Acest studiu a folosit modele animale și probe de la trei grupuri diferite de pacienți care au primit o combinație de radioterapie și chimioterapie, respectiv  imunoterapie și radio-imunoterapie pentru diferite forme de cancer, inclusiv cancer pulmonar și melanom. Combinațiile de epuizare a celulelor Ter, blocarea semnalizării artemin și imunoterapie, potrivit autorilor, au dus la un control sporit al sarcinii tumorale la șoareci.  Depleția celulelor Ter, au remarcat autorii, a fost dependentă de un răspuns imun adaptiv intact, mediat de interferon-y.  Direcționarea axei Ter artemin „a sporit eficacitatea imunoterapiei în sistemele model (…) studiul demonstrează efectele de reglare reciprocă între radioterapie sau imunoterapie și celulele Ter splenice induse de tumori”, sugerează autorii. Aceste imunoterapii și tratamente combinate cu radioterapie justifică cercetări suplimentare pentru a înțelege interacțiunile dintre ele și căile de dezvolatare  a tumorii.

Surse:

https://medicalxpress.com/news/2021-02-uncovers-inhibitory-role-ter-cells.html

http://www.uchospitals.edu/

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente