Registrul european al inegalităților în cancer: indicatorii României

registrul inegalitatilor

Registrul inegalităților: Rata de mortalitate din cauza neoplasmelor maligne (potrivit datelor din 2018) la bărbați, în România, este 376.6, media la nivelul UE27 fiind 352.0.

La femei, rata de deces din cauza neoplasmelor maligne (2018), este 198.2, iar media UE27 este 200.9.  Indicatorii prezintă rata de mortalitate (standardizată pe vârstă) la 100.000 de locuitori din cauza tuturor formelor de cancere combinate. Datele sunt disponibile în Registrul european al inegalităților în materie de cancer (www.cancer-inequalities.jrc.ec.europa.eu/), una dintre inițiativele emblematice ale Planului european de combatere a cancerului. Acesta furnizează date solide și fiabile privind prevenirea și îngrijirea cancerului pentru a identifica tendințele, disparitățile și inegalitățile existente între statele membre și regiuni.

Mortalitatea prin cancer colorectal

Se estimează că, pentru 2020, cancerul colorectal va fi al treilea cel mai diagnosticat cancer și a patra cea mai frecventă cauză de deces oncologică la ambele sexe în Europa. În România, rata mortalității cauzate de neoplasmul malign al colonului, joncțiunii rectosigmoide, rectului, anusului și canalului anal (2018), se prezintă astfel: masculin - 49.6 (media UE27 – 44.3); feminin – 25.0 (media UE27 – 23.9).

Mortalitatea prin cancer de sân

Aproximativ 1% din cancerele de sân apar la bărbați. S-a estimat că, pentru 2020, cancerul de sân la femei va fi primul cancer cel mai diagnosticat și cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la femei în Europa. Rata de deces din cauza neoplasmului malign al sânului (2018) în România este:  0.8, (media UE27 – 0.5) la bărbați și 32.7 (media UE27 – 32.5) la femei. Indicatorul prezintă rata de mortalitate (standardizată pe vârstă) la 100.000 de locuitori (bărbați și femei la un loc) din cauza cancerului de sân.

Mortalitatea prin cancer pulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă creșterea necontrolată a celulelor anormale într-unul sau în ambii plămâni. S-a estimat că, în 2020, cancerul pulmonar va fi al patrulea cel mai diagnosticat cancer și principala cauză de deces prin cancer la ambele sexe în Europa

În România, rata mortalității cauzate de neoplasmul malign al traheei, bronhiilor și plămânilor (2018) se prezintă astfel: bărbați - 91.4 (media UE27 – 80.5); femei -22.7 (media UE27) – 29.7.

Colectarea datelor

Registrul inegalităților. Referitor la sursa și colectarea datelor, țările au transmis datele la Eurostat, astfel statisticile privind cauzele de deces (COD) se bazează pe informațiile furnizate în certificatele de deces (date administrative). Sunt contabilizate toate decesele rezidenților și nerezidenților care au avut loc în țară. Cauzele de deces au fost înregistrate utilizând clasificarea ICD-10 publicată de OMS. Toate țările au urmat această metodologie. Rata de mortalitate (standardizată pe vârstă) este o medie ponderată a ratelor de mortalitate specifice vârstei. Factorul de ponderare este distribuția pe vârste a unei populații de referință standard. Populația standard de referință utilizată este populația standard europeană. Pentru anul de referință 2018, Eurostat a publicat toate datele anuale bazate pe conceptul de reședință cu indicativul "provizoriu". Datele finale pot fi publicate doar atunci când toate țările au furnizat Eurostat informațiile obligatorii.

Începând din 2022, pentru toate statele membre ale UE27, Islanda și Norvegia, vor fi publicate rapoarte dedicate privind progresele și provocările în depășirea inegalităților în materie de cancer, după un ciclu bianual. Începând din 2023, la fiecare an impar va fi publicat un raport de ansamblu privind inegalitățile în prevenirea și îngrijirea cancerului în Europa.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente