Redistribuirea medicamentelor pentru cancer înseamnă grija față de mediu

Unele inițiative arată că colectarea și distribuirea medicamentelor neutilizate pot contribui la combaterea risipei de medicamente, cu un impact potențial asupra emisiilor asociate terapiilor oncologice. 3 miliarde de dolari pe an - aceasta este o estimare aproximativă a valorii deșeurilor anuale de medicamente pentru cancer în Statele Unite, ceea ce reprezintă aproape jumătate din bugetul anual al Institutului Național de Oncologie. Deșeurile farmaceutice nu sunt doar o problemă economică, ci au și un impact asupra mediului.

Eliminarea medicamentelor expirate sau neutilizate trebuie să fie gestionată în mod corespunzător pentru a evita poluarea mediului și contaminarea apelor de suprafață. În timp ce fiecare produs farmaceutic vine cu costurile sale de mediu în ceea ce privește fabricarea, comercializarea, transportul și livrarea către pacient, eliminarea necorespunzătoare poate avea un impact grav asupra cantităților totale de CO2 și alți poluanți asociați terapiilor. Potrivit prof. Max Piffoux, Universitatea Claude Bernard, Lyon, Franța, impactul asupra mediului al unui agent anticancerigen, măsurat ca echivalent al producției de CO2, poate varia de la 1 kg pentru tamoxifen la peste 300 kg pentru o imunoterapie tipică pentru o terapie de o lună. Deși nu există date pentru a estima cu precizie cantitatea de CO2 care intră în atmosferă din cauza agenților expirați sau neutilizați, se știe că agenții anticancerigeni administrați pe cale orală reprezintă una dintre principalele surse de risipă de medicamente în oncologie: aproximativ o treime dintre pacienți renunță la aceste medicamente înainte de termen, jumătate dintre aceștia având acasă ambalaje neutilizate ale medicamentului (Res Social Adm Pharm. 2019 Jan;15(1):100-105).

Redistribuirea medicamentelor neutilizate de pacienți pare a fi o soluție promițătoare pentru reducerea risipei și a impactului asupra mediului, cu condiția ca comprimatele să fie depozitate corespunzător, păstrându-și calitatea și eficacitatea.

În ciuda multor inițiative care oferă un cadru pentru a face oncologia mai durabilă și mai ecologică, punerea în aplicare a acestor abordări în practica de zi cu zi poate fi o provocare. În unele locuri, cum ar fi multe țări europene, constrângerile legale nu permit reutilizarea medicamentelor în afara cadrului experimental și există o nevoie nesatisfăcută de mai multe cercetări în domeniu pentru a stimula schimbarea. Prin prescrierea inteligentă, risipa de medicamente poate fi redusă, împreună cu impactul acesteia asupra mediului.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente