Rata cancerului de piele, în creștere alarmantă

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat o nouă campanie națională de prevenție, informare și conștientizare - Euromelanoma, pentru a limita creșterea ratei cancerului de piele în țara noastră.

Proiecțiile Agenției Internaționale de Cercetare Oncologică (IARC) arată că, în Europa, numărul acestor afecțiuni grave este de așteptat să crească cu aproape 40%, atingând 680.000 de cazuri pe an până în 2050.

Campania de conștientizare publică de anul acesta se va derula sub sloganulCopiii noștri pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer de piele la maturitateși deschide noi perspective în ceea ce privește sănătatea, protecția și siguranța generațiilor următoare prin transpunerea în realitate și pe o scară cât mai largă a prevenției medicale care să conducă la evitarea tuturor factorilor de risc, dar mai ales al celui legat de expunerea necontrolată și neprotejată la soare.

Din nefericire, foarte puțini semeni înțeleg că expunerea la soare fără protecție și fără a respecta anumite ore specifice evitării unei cantități mari de ultraviolete poate însemna declanșarea unei boli cumplite, precum cancerul de piele care, odată instalat, creează mari dificultăți în abordarea terapeutică chiar dacă în ultimii ani s-au îmbunătățit substanțial condițiile de îngrijiri medicale din țara noastră atât din perspectiva medicației, cât și din cea a echipamentelor medicale, dermatologia românească fiind în mare parte una superpozabilă marilor centre de profil europene”, a declarat președintele SRD, dr. Alin Codruț Nicolescu, coordonator al campaniei Euromelanoma în România.

La rândul său, prof. univ. dr. Magda Constantin (Spitalul Clinic Colentina din București) a ținut să sublinieze că ” un aspect extrem de îngrijorător este dat de faptul că în țara noastră numărul cazurilor de cancere de piele este într-o continuă creștere și cu mult mai grav este numărul de cazuri nediagnosticate sau diagnosticate prea târziu, atunci când intervenția medicului și a terapiilor inovative nu mai pot opri evoluția acestei teribile boli care poate fi prevenită, depistată rapid și stopată, respectând condițiile minimale de prevenție medicală, dar mai ales prin însușirea unui act de normalitate civică, acela de a merge în mod regulat la medic, cel puțin pentru o examinare și o evaluare medicală anuală”.

Mai mult, potrivit grupului de lideri în conștientizarea cancerului de piele, Euromelanoma, datele clinice colectate de la aproape 130.000 de persoane din 30 de țări europene, în cadrul programului de screening pentru cancerul de piele al Euromelanoma, desfășurat în ultimele două decenii, evidențiază câteva tendințe îngrijorătoare:

  • Doar 48% dintre persoanele intervievate în ultimii doi ani au declarat că folosesc cremă de protecție solară în timpul expunerii intenționate la soare. Acest procent a scăzut cu 34% comparativ cu răspunsurile de acum zece ani (82%).
  • În mod similar, doar 41% dintre persoane folosesc acum cremă de protecție solară în timpul expunerii la soare în scop recreațional sau profesional, față de 66% acum zece ani.
  • De asemenea, a crescut numărul total al persoanelor care recunosc că folosesc dispozitive de bronzare artificială de la 8% acum zece ani, la 12% în prezent.

Aceste constatări sunt un semnal de alarmă cu privire la necesitatea ca guvernele, comunitatea medicală, industria sănătății, mass-media și publicul larg să colaboreze pentru a inversa tendința de creștere a ratei cancerului de piele. Este nevoie de o schimbare semnificativă atât în obiceiurile legate de protecție solară, cât și în atitudinea societății față de bronzarea intenționată.

 

O analiză recentă a Societății Române de Dermatologie arată că :

  • 57% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani consideră că pielea bronzată este atractivă
  • 84% dintre adolescenți știu că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele. Cu toate acestea, utilizarea șezlongurilor a crescut de la 11% la 14% în ultimii zece ani.
  • 57% dintre oameni regretă că nu s-au protejat mai bine de soare în trecut

 

De reținut:

  • Prea mult soare poate provoca fotoîmbătrânirea prematură a pielii, cum ar fi riduri, linii fine sau pete întunecate.
  • Dacă aveți arsuri solare severe înainte de vârsta de 18 ani, aveți un risc cu 18%  mai mare de a dezvolta o leziune suspectă a pielii la vârsta adultă.
  • Expunerea la razele UV poate provoca keratoză actinică.
  • 60% dintre SCC (un tip de cancer de piele) evoluează din keratoza actinică

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente