Raportul Science Advice for Policy by European Academies (SAPEA) recomandă extinderea programelor de screening și pentru cancerul bronhopulmonar și cel de prostată

Recomandarea pentru extinderea programelor de screening și la alte tipuri de cancer - cancerul de plămâni, de prostată și gastric - și asigurarea fezabilității acestora în întreaga UE apare în avizul științific al Grupului de consilieri științifici principali (Group of Chief Scientific Advisors - GCSA). Rezumatul avizului științific în limba română este disponibil aici.

Acest aviz științific al GCSA, bazat pe un raport de analiză a dovezilor întocmit de experții consorțiului Science Advice for Policy by European Academies (SAPEA), precum și pe analize extinse ale literaturii științifice și ale studiilor clinice prin intermediul unor analize rapide, analizează modul în care se poate îmbunătăți screeningul pentru cancer în Europa.  Acesta oferă recomandări care abordează trei întrebări principale:

  • Cum pot fi îmbunătățite programele de depistare a cancerului, care vizează cancerul de sân, de col uterin și colorectal, în întreaga UE?
  • Care este baza științifică pentru extinderea acestor programe de screening la alte tipuri de cancer, de exemplu cancerul de plămâni, de prostată și gastric, și asigurarea fezabilității acestora în întreaga UE?
  • Care sunt principalele elemente științifice care trebuie luate în considerare și cele mai bune practici care trebuie promovate pentru a optimiza depistarea și diagnosticarea precoce a cancerului în funcție de risc în întreaga UE?

GCSA este format din șapte oameni de știință care oferă recomandări independente pentru a îmbunătăți schimbul dintre factorii de decizie și consultanța științifică la nivel european.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente