În ciuda datelor care arată că afecțiunile oncologice sunt pe cale să devină principala cauză de deces în UE până în 2035, apar semne încurajatoare.
Prima analiză aprofundată din 2019 din noul raport al Institutului Suedez pentru Economie a Sănătății (IHE) arată că numărul deceselor cauzate de cancer se stabilizează, 12 țări membre UE înregistrând o scădere a deceselor (la 100.000), semnalând un punct de cotitură în lupta împotriva bolii. În general, decesele cauzate de cancer în Europa s-au stabilizat la aproximativ 1,3-1,4 milioane anual din 2008.
Cercetarea arată că ratele de supraviețuire în cancer s-au îmbunătățit în întreaga Europă, dar disparitățile între țări – precum și între tipurile de cancer – rămân.
Mai multe tipuri de cancer au acum o rată de supraviețuire pe cinci ani care depășește 90% în țările cu cele mai bune performanțe, inclusiv cancerul de sân, prostată, testicular și tiroidian, cancerul de piele -melanom și limfomul Hodgkin.
Cu toate acestea, unele tipuri de tumori solide (cancer de vezică urinară, creier, ginecologic, laringian) au înregistrat o îmbunătățire mică sau deloc.
Aproape 200.000 de decese prin cancer ar putea fi evitate în fiecare an dacă toate cele 15 țări cu date de supraviețuire disponibile ar corespunde ratelor de supraviețuire ale Suediei, țara cu cele mai bune performanțe din Europa, se arată în raport.
Progresele științifice au oferit terapii și imunoterapii țintite, cu noi descoperiri la orizont. Numărul de noi medicamente oncologice aprobate în Europa a crescut în ultimii cinci ani, iar inovația are un impact puternic. Supraviețuirea relativă la cinci ani pentru persoanele cu mielom multiplu a fost de 30% la mijlocul anilor 1990. Până în 2020, aceasta a atins 60%, salvând aproximativ 12.946 de vieți.
Sun evidențiate, de asemenea, diferențele în cheltuielile pentru îngrijirea cancerului. Raportul, realizat la comanda Platformei de Oncologie EFPIA, avertizează că numărul de cazuri nou diagnosticate a crescut brusc din 1995 și că povara economică totală a cancerului este în creștere, determinată de evoluțiile demografice și de numărul tot mai mare de tipuri de tumori pe care le putem trata. Cu toate acestea, este important de reținut: costul societal per pacient nu a crescut.
Accesul la medicamente inovatoare variază – în ciuda unei oarecare reduceri a decalajului dintre țările cu absorbție ridicată și cele cu absorbție scăzută între 2018 și 2023. Multe bariere structurale împiedică accesul echitabil la medicamentele împotriva cancerului: procesele naționale de stabilire a prețurilor și rambursare, bugete inadecvate pentru sănătate, infrastructură și organizare a asistenței medicale suboptime și acces la testarea biomarkerilor.
Date cheie: