Raport global privind cancerul de sân: inegalitățile persistă

La sfârșitul anului 2020, 7,8 milioane de femei erau în viață după ce fuseseră diagnosticate cu cancer de sân în ultimii cinci ani. Acest lucru reflectă progresele înregistrate în cercetare, care au dus la o scădere cu peste 40% a mortalității prin cancer de sân în majoritatea țărilor cu venituri ridicate (HIC). Cu toate acestea, 685.000 de femei au murit din cauza acestei boli în 2020. Până în 2040 se preconizează un milion de decese anuale din cauza acestei boli. Țările cu venituri mici și mijlocii (LMIC) sunt afectate în mod disproporționat.

Noua Comisie Lancet pentru cancerul de sân a publicat concluziile și recomandările privind îmbunătățirea îngrijirii cancerului de sân la nivel mondial. În ultimii doi ani, grupul internațional multidisciplinar de experți, printre care se numără dr. Fatima Cardoso, președintele Alianței Globale pentru Cancerul Mamar Avansat (ABC), a lucrat pentru a transforma peisajul îngrijirii cancerului mamar. Sprijinită și finanțată parțial de ABC Global Alliance, comisia a condus dezbaterea în jurul unor aspecte cheie, a sprijinit studii pilot, culminând cu raportul său de referință care pledează pentru șase domenii cruciale pentru schimbare.

Numărul de persoane cu cancer de sân MBC este necunoscut

Unul dintre aceste domenii este cel al cancerului de sân metastatic (MBC) sau avansat. Raportul notează că 20 până la 30% dintre pacientele cu cancer de sân în fază incipientă suferă recidive care, de obicei, nu sunt documentate de majoritatea registrelor oncologice naționale. Prin urmare, nu se cunoaște numărul de paciente care trăiesc cu cancer de sân metastatic, care este deja o boală prost înțeleasă. Autorii susțin că cel puțin 70% din registrele oncologice din întreaga lume trebuie să documenteze mai bine stadiul bolii la momentul diagnosticării, precum și recidivele, pentru a reflecta cu exactitate prevalența și impactul acesteia. Acest lucru ar fi susținut de îmbunătățirea programelor de diagnostic precoce, comisia vizând ca 60% din cazurile de cancer invaziv să fie diagnosticate în stadiul I sau II.

Expunerea costurilor ascunse ale cancerului de sân

Potrivit Comisiei, costurile asociate cancerului de sân sunt subestimate. Acestea includ costuri fizice, psihologice, sociale și financiare. Ca răspuns, Comisia a înființat studiul pilot CASCARA din Regatul Unit, finanțat de NIHR. Acesta a analizat povara economică și nevoile de îngrijire pentru persoanele cu cancer de sân. Aproape toate cele 606 persoane care trăiesc cu cancer de sân și îngrijitorii lor chestionate au declarat probleme fizice sau de bunăstare. Raportul Comisiei discută, de asemenea, despre suferințele grave legate de sănătate (SHS). Acesta este un indicator al nevoii de îngrijire paliativă. Pe baza celor 685.000 de decese cauzate de cancerul de sân la nivel mondial în 2020, se estimează :

  • 120 de milioane de zile au fost petrecute cu SHS pe an pentru persoanele care au murit din cauza cancerului,
  • 520 de milioane de zile au fost estimate pentru pacienții care trăiesc cu boala.

Comisia pledează pentru noi instrumente care să acopere costurile asociate cu această boală. Aceste măsuri ar trebui să ghideze factorii de decizie politică pentru a investi în:

  • prevenirea cancerului de sân,
  • depistarea precoce,
  • terapie eficientă din punct de vedere al costurilor,
  • gestionarea optimă,
  • protecție financiară,
  • alte intervenții care ameliorează suferința.

O mai bună comunicare pentru rezultate îmbunătățite pentru pacienți

Comunicarea dintre profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți este cea care susține o intervenție importantă, subliniază autorii. Aceștia sugerează că o mai bună comunicare cu pacienții poate îmbunătăți:

  • calitatea vieții,
  • luarea deciziilor,
  • aderența la terapie.

Comisia solicită ca 100% dintre profesioniștii din domeniul sănătății să beneficieze de formare în domeniul abilităților de comunicare. De asemenea, solicită implicarea pacienților în toate etapele cercetării clinice privind cancerul de sân. Pentru a sprijini aceste tranziții, raportul prezintă un cadru pentru:

  • a construi relații și empatie,
  • schimbul de informații,
  • verificarea înțelegerii,
  • a conveni împreună cu pacienții asupra următoarelor etape.

Cercetătorul principal al Comisiei, Charlotte Coles, profesor la Departamentul de Oncologie al Universității din Cambridge, Marea Britanie, și consultant în oncologie la Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, a declarat "Îmbunătățirile recente în ceea ce privește supraviețuirea în cazul cancerului de sân reprezintă un mare succes al medicinei moderne. Cu toate acestea, nu putem ignora cât de mulți pacienți sunt lăsați în mod sistematic în urmă. Comisia noastră se bazează pe dovezi anterioare, prezintă date noi și integrează vocile pacienților pentru a pune în lumină o povară mare și nevăzută. Sperăm că, prin evidențierea acestor inechități și a costurilor ascunse și a suferinței în cazul cancerului de sân, ele pot fi mai bine recunoscute și abordate de către profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie politică în parteneriat cu pacientele și publicul din întreaga lume."

”În februarie 2022, am înființat primul Registru european al inegalităților în materie de cancer, pentru a identifica tendințele, disparitățile și inegalitățile dintre statele membre și regiuni, precum și în cadrul acestora. Acest lucru va contribui la orientarea politicilor și investițiilor viitoare. Comisia Lancet pentru cancerul de sân este un partener important în abordarea decalajelor și inegalităților. Am remarcat una dintre principalele constatări ale acestui nou raport - faptul că colaborarea este esențială pentru eliminarea decalajelor în materie de îngrijire. Colaborarea care are loc în domeniul cancerului și al cancerului de sân în Europa este fără precedent. Și mai mult decât atât. Am legat planul nostru de planul Moonshot al SUA. Aceasta este singura cale de urmat. Această colaborare trebuie să aibă loc de-a lungul întregului parcurs al cancerului - diagnosticarea timpurie, planurile de tratament și inovarea tehnologică. Și trebuie să plaseze pacienții în centru. Acest lucru se potrivește foarte bine cu activitatea noastră și cu abordarea noastră colaborativă în ceea ce privește punerea în aplicare a Planului European pentru Combaterea cancerului”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, la lansarea raportului Comisiei Lancet privind cancerul de sân.

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente