Raport: etichetele băuturilor alcoolice ar trebui să avertizeze cu privire la riscul de cancer

Etichetele vizibile de avertizare privind sănătatea de pe băuturile alcoolice sunt esențiale pentru sensibilizarea publicului cu privire la faptul că consumul de alcool poate duce la apariția cancerului. Această măsură simplă și necostisitoare poate permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză care pot contribui la reducerea efectelor nocive ale consumului de alcool. Un nou raport al OMS/Europa, „Alcohol health warning labels: a public health perspective for Europe” (Etichete de avertizare privind sănătatea alcoolului: o perspectivă de sănătate publică pentru Europa), subliniază nevoia urgentă de etichetare obligatorie și standardizată pe băuturile alcoolice.

Alcoolul cauzează aproximativ 800.000 de decese anual în Regiunea Europeană a OMS, care găzduiește cei mai mari consumatori de alcool din lume. Multe țări din regiune nu au făcut încă progrese semnificative în punerea în aplicare a politicilor de reducere a efectelor nocive ale alcoolului. În ciuda faptului că cancerul este principala cauză a deceselor cauzate de consumul de alcool în Uniunea Europeană (UE), gradul de conștientizare a publicului cu privire la legătura dintre alcool și cancer rămâne alarmant de scăzut.

 Dreptul nostru de a ști: reducerea deficitului de informații

Un studiu OMS/Europa prezentat în raport, realizat în 14 țări din regiunea europeană, a evidențiat un decalaj impresionant în ceea ce privește gradul de conștientizare: doar 15% dintre respondenți știau că alcoolul cauzează cancer la sân și doar 39% erau conștienți de legătura acestuia cu cancerul de colon. Aceste tipuri de cancer reprezintă cea mai mare proporție a cancerelor legate de alcool în UE în rândul femeilor (cancer de sân) și al bărbaților (cancer de colon). „Etichetele clare și proeminente de avertizare privind sănătatea pe alcool, care includ un avertisment specific privind cancerul, sunt o piatră de temelie a dreptului la sănătate, deoarece acestea oferă persoanelor informații vitale pentru a face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la daunele pe care le pot provoca produsele alcoolice. Furnizarea acestor informații nu ia nimic consumatorilor, dimpotrivă, îi înarmează cu cunoștințe, iar cunoștințele sunt putere”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa. În prezent, etichetele de avertizare privind sănătatea în cazul consumului de alcool sunt aplicate în doar 3 din cele 27 de țări ale UE și în doar 13 din cele 53 de state membre ale OMS din Regiunea Europeană, ceea ce face ca consumatorii să nu fie conștienți de riscurile la care se expun.

 Principalele constatări și recomandări politice

  • Etichetarea obligatorie. Impactul avertismentelor privind sănătatea depinde de design, conținut și amplasarea pe etichete. Țările ar trebui să impună obligativitatea etichetării avertismentelor de sănătate pe produsele alcoolice mai degrabă decât să se bazeze pe autoreglementarea producătorilor de alcool, deoarece aceștia pot opta pentru o amplasare discretă și mesaje ambigue.
  • Etichete proeminente de avertizare privind sănătatea. Produsele alcoolice ar trebui să prezinte avertismente clare și proeminente privind sănătatea. Acestea pot fi prezentate doar sub formă de text sau combinate cu pictograme pentru a maximiza gradul de acoperire și pentru a oferi consumatorilor informații clare și precise care să le permită să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor.
  • Avertismente privind cancerul. Cercetările care au implicat aproape 20 000 de participanți din 14 țări din regiunea europeană au arătat că avertismentele privind cancerul de pe etichetele alcoolului sporesc semnificativ gradul de conștientizare a riscurilor de cancer asociate alcoolului. În comparație cu alte tipuri de mesaje privind sănătatea, etichetele cu avertismente privind cancerul au mai multe șanse de a stârni discuții despre riscurile alcoolului și de a descuraja consumul.
  • Dincolo de codurile QR. Industria alcoolului sprijină, în general, introducerea codurilor QR pe produse, permițând consumatorilor să caute informații suplimentare privind sănătatea, dacă doresc. Cu toate acestea, un studiu pilot a arătat că doar 0,26 % dintre cumpărători au scanat codurile QR pentru informații despre sănătate, subliniind importanța etichetelor vizibile de pe ambalaj.

Etichetele de avertizare privind sănătatea: o acțiune strategică bine cunoscută și susținută

Planul european de luptă împotriva cancerului stabilește obiectivul de a obține o reducere relativă de cel puțin 10% a consumului de alcool până în 2025, iar una dintre activitățile-cheie ale planului este elaborarea de propuneri pentru furnizarea de informații nutriționale și de sănătate pe băuturile alcoolice. În mod similar, atât Planul global de acțiune privind alcoolul 2022-2030, cât și Cadrul european de acțiune privind alcoolul 2022-2025, aprobate și, respectiv, adoptate de toate statele membre ale OMS, propun acțiuni prioritare pentru abordarea efectelor nocive ale alcoolului, care includ elaborarea și punerea în aplicare a cerințelor de etichetare a băuturilor alcoolice. Pe baza dovezilor existente, Irlanda a promulgat o nouă lege care impune etichetarea avertismentelor privind cancerul pe produsele care conțin alcool începând din 2026, făcând din Irlanda prima țară din UE și a doua țară din lume (după Coreea de Sud) care introduce avertismente privind cancerul pe produsele alcoolice.

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente