Raport EFPIA: recomandări pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale

raport EFPIA

Un nou raport EFPIA prezintă 6 modalități de a recâștiga impulsul pierdut în îngrijirea cancerului și de a valorifica lecțiile pozitive învățate în timpul pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a apărut într-un moment în care se înregistrau progrese importante în domeniul îngrijirii cancerului: deși tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer, îmbunătățirile aduse serviciilor și tratamentelor au dus la rezultate mai bune. Numărul deceselor cauzate de cancer a crescut într-un ritm mult mai lent (20%) decât cel al cazurilor de cancer (50%). Fiecare zi contează pentru persoanele care trăiesc cu cancer. Prin urmare, pandemia va avea un efect profund asupra rezultatelor pentru pacienți dacă nu se iau măsuri pentru a recupera terenul pierdut în ceea ce privește depistarea, tratamentul și chirurgia, potrivit unui nou raport, The Impact of COVID-19 on Patient Access to Cancer Care in Europe (https://efpia.eu/media/602636/every-day-counts-covid19-addendum.pdf).

De exemplu, în cazul cancerului de sân, o întârziere de opt săptămâni a operației crește riscul de deces cu 17%, în timp ce o întârziere de 12 săptămâni crește acest risc cu 26%. Raportul EFPIA Oncology Platform a fost elaborat împreună cu o gamă largă de părți interesate, inclusiv organizații de pacienți, furnizori de servicii medicale, plătitori, organisme HTA și instituții academice. Acesta se bazează pe o analiză a resurselor academic și non –academice (rapoarte studii clinice, conferințe, documente guvernamentale, etc) și este o continuare a raportului Every Day Counts - Improving Time to Patient Access to Innovative Oncology Therapies in Europe, publicat în luna iulie a anului 2020.

Învățarea lecțiilor din experiență

Noul raport EFPIA constată că pandemia de COVID-19 a avut un impact asupra fiecărei etape de referință în ceea ce privește accesul pacienților: studiile clinice au fost întârziate sau amânate, deciziile HTA și de rambursare au fost suspendate, iar diagnosticarea cancerului a scăzut cu 50% în unele țări în martie 2020, comparativ cu anul precedent. Tratamentul și monitorizarea au fost grav îngreunate din cauza riscului de spitalizare, a disponibilității reduse a profesioniștilor din domeniul sănătății și a resurselor mai puține pentru transfuzii de sânge și îngrijiri chirurgicale. Pacienții înșiși au fost mai puțin predispuși să viziteze spitalele pentru îngrijirea lor în caz de cancer.

Pentru bolnavii de cancer, acest lucru a însemnat obstacole suplimentare în calea accesului la îngrijiri, pe lângă factorii care întârziau deja accesul pacienților înainte de pandemie. Riscul unor noi perturbări ale furnizării serviciilor de sănătate rămâne, ca urmare a mutațiilor SARS-CoV-2 sau a unor pandemii viitoare, alături de deficitul tot mai mare de personal medical necesar pentru a îngriji populația îmbătrânită a Europei. Provocarea este de a privi dincolo de criza actuală și de a învăța din pandemia COVID-19 pentru a face ca sistemele de sănătate să fie pregătite pentru viitor.

În ciuda provocărilor, răspunsul Europei la pandemie a avut unele caracteristici pozitive, inclusiv adoptarea sănătății digitale și o mai mare agilitate în dezvoltarea și aprobarea de soluții inovatoare. Părțile interesate au identificat șase recomandări pentru viitor.

6 modalități de îmbunătățire a accesului la îngrijiri pentru cancer

- Eliminarea întârzierilor în tratarea cancerului folosind practici inovatoare care au apărut în timpul pandemiei.

- Menținerea agilității dovedite a proceselor de cercetare și dezvoltare și de autorizare a introducerii pe piață.

- Continuarea colaborării europene intensificate în domeniul evaluării clinice pentru a utiliza mai eficient resursele HTA după pandemie.

- Continuarea adoptării sănătății digitale pentru a crește îngrijirea la distanță și a utiliza mai eficient resursele de asistență medicală după pandemie.

- Menținerea și dezvoltarea capacității de adaptare pentru a fi pregătiți pentru viitoarele perturbări ale asistenței medicale în domeniul cancerului.

- Protejarea bugetelor pentru cancer ca factor esențial pentru îmbunătățirea continuității, eficienței și durabilității îngrijirii oncologice.

Odată cu publicarea Planului European de Combatere a Cancerului și cu o nouă concentrare asupra rolului pe care instituțiile UE îl pot juca în protejarea și promovarea sănătății cetățenilor, este vital ca întreaga comunitate oncologică să se bazeze pe lecțiile învățate din această criză prin investiții în accesul la inovare.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente