Raport CDC: femeile se confruntă cu provocări pentru a face mamografii care le salvează viața

Aproximativ 1 din 4 femei cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani nu au făcut o mamografie în ultimii 2 ani (2022). De asemenea, aproximativ 3 din 10 femei cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani cu 3 sau mai multe nevoi sociale legate de sănătate nu au beneficiat de o mamografie. Femeile care au raportat costul ca fiind o barieră în calea accesului la serviciile de sănătate aveau o probabilitate de aproximativ 2 ori mai mare de a nu efectua o mamografie.

 Cu cât o femeie are mai multe nevoi sociale legate de sănătate în viața ei, cu atât este mai puțin probabil ca ea să fie la zi cu mamografiile pentru depistarea cancerului de sân, potrivit celui mai recent raport CDC Vital Signs. Exemplele includ sentimentul de izolare, pierderea unui loc de muncă, lipsa unui mijloc de transport fiabil și nesiguranța în ceea ce privește hrana sau locuința.

Aproximativ 40.000 de femei din SUA mor în fiecare an din cauza cancerului de sân. Mamografia este recomandată pentru depistarea cancerului de sân și pentru a reduce mortalitatea prin cancer de sân. Determinanții sociali negativi ai sănătății (SDOH) și nevoile sociale legate de sănătate (HRSN) (de exemplu, lipsa de transport și izolarea socială) pot fi bariere în calea efectuării mamografiilor. Datele din Sistemul de supraveghere a factorilor de risc comportamental 2022 au fost analizate pentru a estima prevalența utilizării mamografiei în ultimii 2 ani în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani, în funcție de jurisdicție, grupa de vârstă și factorii sociodemografici. Asocierea dintre utilizarea mamografiei și măsurile de SDOH și HRSN a fost evaluată pentru jurisdicțiile care au administrat modulul Determinanți sociali și echitate în sănătate.

Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA (USPSTF) recomandă în prezent ca femeile cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să efectueze o mamografie de screening la fiecare 2 ani și ca femeile cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani să ia o decizie informată cu furnizorul lor de servicii medicale cu privire la screening. Aceste recomandări s-ar putea schimba în viitorul apropiat, deoarece USPSTF a publicat recent un proiect de recomandare conform căruia femeile cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani ar trebui să efectueze o mamografie de screening la fiecare 2 ani. Mamografiile pot detecta cancerele de sân în stadii incipiente, când sunt mai ușor de tratat. În ultimul deceniu, mai multe studii au documentat faptul că unele femei nu erau la zi cu efectuarea unei mamografii conform recomandărilor.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA definește determinanții sociali ai sănătății (SDOH) ca fiind "condițiile în care oamenii se nasc, trăiesc, învață, lucrează, se joacă, se închină și îmbătrânesc, care afectează o gamă largă de rezultate și riscuri în materie de sănătate, funcționare și calitate a vieții”. Nevoile sociale legate de sănătate (SDOS) sunt condiții sociale nefavorabile la nivel individual, care pot afecta în mod negativ sănătatea sau îngrijirea sănătății unei persoane. Printre exemple se numără nesiguranța alimentară, instabilitatea locuinței și lipsa accesului la transport.

Utilizarea mamografiei variază în Statele Unite și este mai scăzută în rândul femeilor care nu au asigurare de sănătate, al celor cu venituri mici și al celor care nu au o sursă obișnuită de asistență medicală. Aceste populații se confruntă în mod obișnuit cu SDOH și HRSN-uri adverse care servesc drept bariere în calea primirii de asistență medicală. Înțelegerea impactului anumitor SDOH și HRSN asupra utilizării mamografiei ar putea contribui la îmbunătățirea eforturilor de control al cancerului pentru a reduce decesele cauzate de cancerul de sân. Acest studiu a evaluat asocierea dintre utilizarea mamografiei și o listă cuprinzătoare de SDOH și HRSN-uri specifice.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente