Raport: Cancerul pulmonar după COVID-19

Înainte de pandemie, cancerul pulmonar a fost principala cauză a deceselor provocate de afecțiunile oncologice în întreaga lume. La nivel global, există peste 1 milion de diagnostice de cancer pulmonar în fiecare an. Serviciile de sănătate au făcut eforturi eroice pentru a răspunde pandemiei, dar schimbarea resurselor în unele cazuri a avut un impact negativ asupra serviciilor medicale non COVID-19.

Pacienții cu cancer pulmonar au fost afectați grav de acest lucru din cauza similitudinii potențiale a simptomelor celor două afecțiuni și a redistribuirii personalului din prima linie și a resurselor din departamentele respiratorii. Raportul „Lecții de învățat din toată Europa: prioritizarea cancerului pulmonar după COVID-19”, elaborat de Lung Alliance Ambition, în parteneriat cu Forumul Economic Mondial, a identificat o serie de probleme cu care s-au confruntat sistemele de sănătate din Europa și pacienții bolnavi de cancer pulmonar în timpul pandemiei și a emis o serie de recomandări menite să atenueze și să îmbunătățească situația în perioada post-pandemie. De asemenea, raportul solicită factorilor de decizie politică (guverne, ministere ale sănătății, autorități de reglementare etc.) din întreaga lume să crească investițiile în tehnologie și să utilizeze mai mult datele din lumea reală.

Screening și diagnostic
Sunt necesare strategii pentru a identifica mai proactiv pacienții cu cancer pulmonar, cum ar fi prin intermediul unor programe de screening direcționate pentru persoanele cu risc

Îmbunătățirea capacității sistemelor sanitare
Sunt necesare investiții mai mari pentru a spori capacitatea sistemului de asistență medicală (asistență medicală primară și asistență secundară) pentru a asigura recomandări rapide de îmbunătățire a diagnosticului și de acces la tratament adecvat.

Integrarea inovației
Sunt necesare investiții mai mari și integrarea noilor inovații și tehnologii pentru a ajuta la diagnosticarea și identificarea mai precisă a opțiunilor de tratament adecvate.

Studii clinice
Este necesară o analiză mai mare a colectării și utilizării datelor pentru a îmbunătăți și a valida utilizarea datelor din lumea reală și pentru a informa managementul clinic în afara studiilor clinice.

Acțiuni rapide
Este probabil ca pandemia COVID-19 să ducă la o creștere a diagnosticului tardiv al cancerului pulmonar, anulând o mare parte din progresele înregistrate în ultimii ani. Există, de asemenea, riscul ca incidența cancerului pulmonar să pară că scade în unele locuri, din cauza faptului că persoanele care au murit din cauza cancerului pulmonar fără să poată accesa vreodată un diagnostic sau servicii medicale nu sunt înscrise în statistici oficiale. Rezultatele slabe din punct de vedere istoric pentru pacienții cu cancer pulmonar, combinate cu impactul specific al pandemiei de COVID-19 asupra serviciilor de cancer pulmonar necesită acțiuni rapide din partea serviciilor de sănătate pentru a oferi îmbunătățiri semnificative.

 

Sursa: http://www3.weforum.org/docs/WEF_Learning_Lessons_from_across_Europe_Prioritizing_Lung_Cancer_after_COVID19_2021.pdf

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente