Raport: amploarea inegalităților legate de cancerul la copii în Regiunea Europeană a OMS

raport copii cancer OMS

Rata mortalității  copiilor cu afecțiuni oncologice în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) variază de la 9%, în unele țări, la 57% în altele.

De Ziua Internațională a copilului bolnav de cancer (15 februarie 2022), Organizația Mondială a Sănătății a lansat raportul „Inegalitățile legate de cancerul la copii în Regiunea Europeană a OMS”.

Acest raport prezintă pentru prima dată dovezile privind aceste inegalități și examinează modelele (care apar la nivel național și regional) de incidență a cancerului la copil, experiențele pacienților și îngrijitorilor și rezultatele pe termen scurt și lung pentru pacienți.

„În ultimele câteva decenii s-au înregistrat progrese enorme în supraviețuirea cancerului la copil, iar astăzi putem vindeca până la 80% din cazurile de cancer din copilărie, datorită tehnologiilor inovatoare și a diagnosticelor și tratamentului îmbunătățit”, a spus dr. Nino Berdzuli, OMS/Europa. „În țările cu venituri mari, cancerul nu mai este o condamnare la moarte pentru copii și adolescenți. Din păcate, acest lucru nu este adevărat în toată Regiunea Europeană a OMS. Este extrem de important ca în regiune să lucrăm din greu pentru a reduce decalajele care încă există în îngrijirea și tratamentul cancerului la copil, astfel încât fiecare copil cu cancer să aibă cea mai bună șansă la viață”, a completat specialistul.

Progres inegal în supraviețuirea copiilor cu cancer

Raportul detaliază modul în care rata de supraviețuire globală pe 5 ani a copiilor cu cancer a crescut de la 30% în anii 1960 la peste 80% în ultima perioadă, un succes care este atribuit diferiților factori, inclusiv medicamente mai bune, diagnosticare și acces la îngrijire. Mesajul principal al raportului este însă că acest progres nu a fost experimentat în mod egal în întreaga regiune, o proporție semnificativă din miile de copii diagnosticați anual cu cancer încă mor.

„Rata mortalității variază de la 9% în unele țări din regiune la 57% în altele. Această diferență puternică reprezintă o multitudine de inegalități în rândul populației tinere vulnerabile din regiune, pe care trebuie să le abordăm urgent”, a declarat Marilys Corbex, ofițer tehnic superior, OMS/Europa.

Acest raport reunește dovezi și informații disponibile dintr-o gamă largă de surse publicate, inclusiv studii din cele 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS, de la Islanda în vest până la Kârgâzstan în est.

Dintre aceste state, 34 sunt considerate țări cu venituri mari, 14 țări cu venituri medii-superioare și 5 țări cu venituri medii-mici.

Raportul conține o listă de sugestii și recomandări pentru a ajuta factorii de decizie să răspundă la domenii specifice în care se știe că există lacune.

Recomandările cheie includ:

  • investirea în colectarea și analiza datelor, deoarece nicio decizie nu poate fi luată fără date;
  • asigurarea diagnosticului și tratamentului gratuit pentru a evita cheltuielile catastrofale ale familiilor;
  • finanțarea formării profesionale pentru medici și asistenți medicali pentru a asigura conștientizarea și utilizarea protocoalelor standardizate de tratament pediatric pentru cancer;
  • sprijinirea supraviețuitorilor prin planuri de îngrijire de sprijin pentru a face față efectelor pe termen lung;
  • sprijin financiar și social pentru familiile afectate.

Raportul complet poate fi consultat AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente