Radu Gănescu: lista actualizată de compensate, neaprobată de câteva luni

Radu Gănescu- ASPEN

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a atras atenția că HG 720 pentru aprobarea listei de medicamente compensate se află în transparență decizională încă din luna iulie a acestui an, fiind întârziat accesul pacienților la terapii care le-ar putea îmbunătăți șansele de supraviețuire.

Potrivit lui Radu Gănescu,”HG 720 conține foarte multe molecule evaluate. Această Hotărâre se află în transparență decizională din luna iulie 2021 și nimeni nu o ia în seamă. Putem trata pacienți cu boli rare, cu boli grave dar, din păcate, nu facem acest lucru. Vorbim de medicamente așteptate de câțiva ani să ajungă și în România”.

În HG 720 sunt prevăzute noi denumiri comune internaționale (DCI) unice pentru afecțiuni precum: boli oncologice, hepatite cronice de etiologie virală B, C și D, ciroză hepatică, boala Parkinson și alte afecțiuni neurologice, boli endocrine și metabolice, poliartrita reumatoidă, dermatita atopică, hemofilie și talasemie, boli rare (Mucoviscidoză, Purpura trombocitopenică imună idiopatică cronică), boli endocrine și metabolice, infecții cu virus sincitial la copiii prematuri sau cu malformații, etc.

Radu Gănescu a mai reiterat faptul că pandemia a afectat crunt calitatea îngrijirilor medicale acordate persoanelor cu diferite afecțiuni cronice. ” Din cauza pandemiei, nu am reușit să oferim acele servicii de calitate de care aveau nevoie pacienții cu boli cronice. România a fost una dintre țările care nu a reușit să facă față nici din punctul de vedere al sistemului, nici din punctul de vedere al celorlalte servicii (rețetă electronica, telemedicină, etc) implementate în pandemie într-o formă mai mult sau mai puțin corectă. Deși s-a implementat și la noi partea de telemedicină, nu avem nici acum protocoale clare privind investigațiile și consultațiile care pot fi făcute în online și care sunt medicii care le pot face, nu avem soluții pentru ca medicamentele să fie livrate la domiciliu, ca în alte țări, pentru a nu obliga pacienții cronici să aglomereze spitalele”, a declarat președintele COPAC în cadrul celei de-a zecea ediții a Aspen Healthcare Forum 2021.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente