Nutriția oncologică individualizată, psihologia oncologică, terapia și managementul limfedemului sunt proiecte- pilot realizate în scopul îmbunătățirii calității vieții pacienților cu afecțiuni oncologice care fac tratament în Institutul Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB).
Potrivit conf. dr. Laurenția Galeș, director medical al Institutului, ”toate cele trei se adresează unor nevoi neacoperite până acum la nivelul Institutului”.
Proiectul de nutriție oncologică personalizată presupune servicii de consultații, evaluare, terapie și monitorizare nutrițională pe toată perioada terapiei oncologice, în funcție de tipul de tumoră, de stadiul tumorii și de schema de terapie/ tratament (chimioterapie, radioterapie, chirurgie și imunoterapie) la recomandarea medicului specialist, pe baza unui bilet de trimitere special conceput pentru acest proiect.
”Vrem ca fiecare nou diagnosticat să plece la tratament cu o schemă nutrițională bine stabilită de un specialist. Nutriția este foarte importantă în ecuația tratamentului, iar pacientul răspunde mai bine la terapia oncologică dacă are și o schemă nutrițională bine stabilită, adecvată formei lui de cancer”, a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Împreună cu medicul specialist și la recomandarea acestuia, pacienții pot beneficia de testarea anumitor parametri biochimici prin intermediul cărora se va putea interveni în combaterea anorexiei, și a intoleranței la anumite alimente care se doresc a fi consumate în timpul tratamentului.
Analizele urmează metode standardizate și recunoscute în literatura de specialitate și vor putea fi fost introduse în IOB cu ajutorul acestui proiect. În acest moment, ele nu se lucrează nicăieri în alte centre din țară.
Psihologie oncologică
Proiectul presupune servicii de consultații, consiliere și terapie psihologică oferite de către un psiholog clinician specializat în psiho-oncologie tuturor pacienților aflați în tratament, dar și aparținătorilor acestora.
„Prin aceste servicii, se urmărește creșterea complianței la tratament a pacienților oncologici, creșterea stimei de sine și acceptarea diagnosticului, dar mai ales al tratamentului atât de către pacient, cât și de către membrii familiei acestuia. Pacienții vor fi învățați de către specialiștii psihologi, prin intermediul tehnicilor speciale, cum să își gestioneze stările de depresie și anxietate, stările de panică, stările de furie, stările de oboseală psihică și mai ales insomniile”, a afirmat psih. Ramona Schenker.
Tot în cadrul acestor servicii se vor pune la dispoziția pacientelor servicii gratuite de cosmetică/coafor. Prin intermediul acestei etape din proiect se dorește elaborarea unor ghiduri de bune practici cu privire la sănătatea emoțională a pacientului oncologic, se vor elabora tehnici cu privire la metodele de comunicare ale pacientului cu echipa medicală, cu membrii familiei, tehnici și exerciții special concepute cu privire la gestionarea emoțiilor.
Terapia și managementul limfedemului
Proiectul include servicii de consultații și management al limfedemului, servicii de consultații de kinetoterapie și recuperare medicală atât în timpul tratamentului, cât și post-tratament.
”Din păcate, limfedemul există ca și complicație a intervențiilor chirurgicale oncologice. Este o patologie cu un tratament complex, care impune atât măsuri conservatoare, cât și chiurgicale. Sperăm să ne adresăm mai mult acestei patologii care, în rândul pacienților oncologici, este destul de răspândită”, a explicat dr. Bogdan Tănase, manager IOB.
Acest serviciu va implica terapeuți specializați în managementul și tratamentul limfedemului, dar și specialiști specializați în recuperarea și refacerea fizică post-operatorie, specializați în terapia musculo-scheletală a pacienților care se află în timpul tratamentului, dar și a celor care sunt post-tratament, în funcție de afecțiune.
Se urmărește îmbunătățirea stării fizice generale a pacientului oncologic aflat în tratament cu ajutorul specialiștilor care vor oferi consultații gratuite cu privire la:
Se vor elabora ghiduri de bune practici cu privire la tehnicile și metodele de îmbunătățire și menținere a unui status fizic cât mai sănătos atât în timpul tratamentului, cât și post tratament.
Cum au acces pacienții?
Fiecare medic specialist din IOB va beneficia de carnețelele cu bilete de trimitere care cuprind rubricile celor 3 etape din acest proiect. Fiecare medic specialist poate bifa etapele pe care le recomandă pacientului oncologic. Pacientul va suna în CallCenterul FABC – 021 253 0591 pentru programare la Nutriție, la Psihologie si grupuri de suport sau la Terapia și managentul limfedemului.
”Aceste proiecte cuprind și partea de cercetare, astfel încât să putem monitoriza pacientul din momentul inițierii și intrării lui în tratament până la finalul acestuia, să-i putem gestiona efectele secundare. Am început colaborarea cu medicii specialiști din institut, care ne trimit pacienți pentru a putea fi evaluați, consiliați. Ne dorim să colaborăm cu Centrul de cercetare, deoarece intenționăm să aducem câteva kituri noi care se referă la partea de microbiom (care are un rol important, mai ales când vorbim de imunoterapie)”, a afirmat Roxana Raluca Bârzu, coordonator proiect.
Școala de Spital
Proiectul Pilot are ca activități secundare inițierea unor cursuri care se vor desfășura sub forma unor școli de vară intitulate Școala de Spital care va include mai multe module:
În vederea susținerii acestor cursuri, proiectul va iniția parteneriate și colaborări cu specialiști invitați de la instituții internaționale precum The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), The American Society for Clinical Nutrition and Metabolism, Academy of Nutrition and Dietetics, The Psycho-Oncology Society, Dr. Vodder School International of lymphedema, etc.