Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a lansat proiectul ”Respiri ușor” dedicat depistării si diagnosticării timpurii a cancerului bronhopulmonar, dar și a celorlalte afecțiuni respiratorii, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), tuberculoză și fibroza pulmonară interstițială.
Proiectul se va derula pentru o perioadă de 12 luni în județele București-Ilfov, Prahova, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu și Slobozia, în special în mediul rural, acolo unde accesul persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medicale este limitat.
”Un astfel de proiect era necesar și vine într-un moment în care statisticile devin din ce în ce mai îngrijorătoare în ceea ce privește amploarea afecțiunilor respiratorii după pandemia de COVID-19, în special în rândul persoanelor fumătoare și al celor care lucrează în zone afectate de poluare. BPOC, TBC, fibroza pulmonară idiopatică și, mai ales, cancerul bronhopulmonar sunt afecțiuni ale plămânului care, în România, continuă să fie depistate în stadii târzii, când intervenția medicului specialist constă doar în aplicarea tratamentului, iar calitatea vieții pacientului se deteriorează rapid și șansele de supraviețuire se reduc vizibil”, a afirmat Cezar Irimia, președinte FABC.
Cancerul înseamnă anual peste 90.000 de cazuri noi și peste 50.000 de decese, fiind responsabil pentru un sfert din decesele la nivel naţional, în România. Pe locul întâi, atât ca incidenţă, cât și ca mortalitate, se află cancerul bronhopulmonar. Cel mai recent raport Globocan arată că, în 2020, au fost 12.122 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar și 10.779 decese.
”Dacă vorbim de cancerul bronhopulmonar, supraviețuirea de la momentul diagnosticului este foarte scăzută. În 2022, 60% din pacienții Institutului Marius Nasta au ajuns la spital cu mestastaze deja, adică ultimul stadiu de boală. Dacă ne-am uitat în statistica primelor trei luni ale anului 2023, comparativ cu anul 2022, avem o creștere cu 40% a numărului de cazuri de cancer diagnosticate”, a atras atenția dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”.
Deși pacienții din România au acces la imunoterapie, nu au acces la metode de diagnostic în cazul acestor afecțiuni oncologice sau respiratorii. ”Imunoterapiile pătrund destul de ușor pe piața noastră, dar pacienții nu au acces sau au un acces foarte greoi la metode moderne de diagnostic. Printre acestea, o mare lipsă o înregistrăm în cazul metodelor moderne de bronhoscopie, precum cea cu ecografie EBUS radial și liniar, bronhoscopia ghidată, navigația endobronșică și alte metode. De exemplu, fibrobronhoscopia care se face în România aduce cu sine diagnostic cam în 20-30% din cazuri, pe când celelalte tipuri aduc diagnostic cam în 70-80, poate chiar 90% din cazuri”, a explicat dr. Bogdan Tănase, manager IOB.
O astfel de bronhoscopie cu ecografie EBUS se poate face la Institutul ”Marius Nasta”, însă sunt prea puține aparate disponibile pentru nevoile existente.
Testare prin CT low dose
Proiectul ”Respiri ușor” a fost scris după modelul norvegian de depistare timpurie a cancerului bronhohulmonar, care utilizează tehnologia de scanare cu Computer Tomograf low dose, folosită și în Marea Britanie, Statele Unite, Suedia și, mai recent, Croația. Potrivit studiului NELSON, cel mai mare studiu din Europa privind screeningul de cancer pulmonar, testarea prin CT low dose determină o reducere cu 24% a mortalității prin cancer pulmonar, la 10 ani, pentru bărbați, și de 33% pentru femei.
”Prin implementarea acestui proiect vom facilita accesul unui număr de 500 de persoane din categoria grupurilor vulnerabile, dintre care 10% persoane de etnie rromă, la servicii medicale de depistare a afecțiunilor pulmonare. Urmărim, în primul rând, să identificăm în faze incipiente cancerul bronhopulmonar și fibroza pulmonară idiopatică. În implementarea proiectului vom colabora cu medici de familie și pneumologi din localitățile în care este identificat grupul țintă”, a explicat Manuela Vițu, manager de proiect.
Potrivit acesteia, prin intermediul proiectului, pacienții vor beneficia de toate serviciile necesare (depistare, diagnostic rapid, etc) până la începerea efectivă a tratamentului. Parteneri în proiect sunt Institutul Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) și Institutul Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, unde vor fi transportați pentru consult și investigații de specialitate pacienții care nu pot beneficia de aceste servicii pe plan local.
FABC, în calitate de promotor de proiect, va pune la dispoziție toată structura în sprijinul pacienților, începând de la echipa de asistenți sociali care identifică grupul țintă din județele proiectului, până la navigatorii de pacienți care îi vor conduce pe tot parcursul diagnosticării, până la intrarea în tratament. De asemenea, va pune la dispoziție și o platformă electronică în care vor fi înregistrate toate datele obținute în urma consultului și analizelor, astfel încât să existe o imagine pentru fiecare pacient, în fiecare moment al parcursului său.