Programul Sănătate 2021- 2027, sursă importantă de finanțare în oncologie

Programul Sănătate 2021- 2027, aprobat recent, aduce investiții de 5,8 miliarde euro pentru sistemul medical, o sumă semnificativă fiind alocată oncologiei.

În cadrul PS au fost stabilite 7 priorități care vizează creșterea capacității sistemului de sănătate de a fi mai incluziv, oferind acces la servicii de calitate și siguranță tuturor cetățenilor:

  • Asistență medicală primară, comunitară, ambulatoriu și servicii de prevenție – 805 milioane euro;
  • Servicii de reabilitare, paliaţie şi spitalizări pentru boli cronice – 717 milioane euro;
  • Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice- 372 milioane euro;
  • Investiții în infrastructura spitalicească – 2,8 miliarde euro;
  • Cercetare în domeniul medical – 386 milioane euro;
  • Digitalizarea sistemului medical – 228 milioane euro;
  • Investiții în domeniile oncologie și transplant – 570 milioane euro.

”Programul Sănătate 2021- 2027 este o sursă importantă de finanțare în oncologie. Aproape fiecare dintre prioritățile Programului vizează și un segment al combaterii și controlului cancerului. Prevenția primară, prevenția secundară, creșterea calității serviciilor de diagnostic și tratament al cancerului sunt adresate prin măsuri FSE+, dar și prin măsuri FEDER, adică investiții în infrastructură și tehnologie. De asemenea, PS oferă sprijin pentru îmbunătățirea serviciilor de paliație. Cercetarea și creșterea capacității de diagnostic și tratament de precizie bazate pe profiluri moleculare ale tumorilor au alocări financiare importante atât din punct de vedere al investițiilor, cât și din punct de vedere al pregătirii specialiștilor din sănătate, astfel încât atât testarea genetică, cât și tratamentele personalizate să fie accesibile și în România pentru toți pacienții. Programul este un partener de cursă lungă, care oferă șansa unei reforme sustenabile a modului în care se face prevenția cancerului, dar și a sistemului de îngrijire a pacienților cu cancer și care pune bazele cercetării de înaltă performanță. Nu va fi nici ușor, nici repede implementabil, dar avem oportunitatea extraordinară de a merge cap la cap cu toate ințiativele de la nivel european în care suntem și noi parte și de a le prelua în sistemul nostru de sănătate. PS este partenerul de nădejde al sistemului de sănătate care ne oferă șansa extraordinară de a îmbunătăți, extinde și consolida ceea ce avem deja și de a ridica fundația pe care să clădim un sistem de prevenție și îngrijiri capabil să preia progresele științifice înregistrate în ultimii ani și în măsură să cerceteze și să inoveze astfel încât să răspundă nevoilor tuturor și fiecăruia în parte din pacienții oncologici”, explică dr. Carmen Ungurean, coordonator prevenție și screening, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Rezultate în oncologie

Dintre cele 7 priorități ale Programului, ultima se referă strict la investiții în oncologie și transplant, fiind prevăzută o sumă totală de 570 milioane euro.

Rezultate așteptate în domeniul oncologiei:

-         construire și dotare 1 centru de excelență în protonoterapie;

-         dotare 2 institute oncologice/ 2 unități sanitare publice de interes național care diagnostichează și tratează cancer;

-         dotare 4 unități sanitare publice de interes regional/ județean care diagnostichează și tratează cancer;

-         dotare 5 laboratoare de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului;

-         Institutul de Oncologie București – construcție și dotare;

-         4 724 persoane formate în domeniul oncologiei.

Investițiile în infrastructura publică din oncologie se vor face la:

a) unități sanitare unde se realizează depistarea precoce, diagnosticarea, tratarea pacienților oncologici (ex. centrul de excelență în protonoterapie – acțiune inclusă în OIS control cancer).

Investițiile ar putea implica:

- construcție clădire/ clădire pentru servicii auxiliare (spații dedicate tratamentelor de zi și de durată);

- dotarea pentru centrul de excelență (ex. echipamente de imagistică (PET-RMN, RMN 3T, RMN 1,5 T, PET-CT CT premium, SPECT 16 sliceuri); cyclotron pentru producerea de radioizotopi, echipamente de dozimetrie, analize medicale și investigații; echipament pentru protonoterapie (cyclotron de ultimă generație); cyclotron pentru producerea de radioizotopi, infrastructura IT, cyberknife machine, aparat de radioterapie stereotaxică, TrueBeam ST, trilogy, RapidArc, accelerator linear etc)

NB: Localizarea centrului de excelență în protonoterapie se va realiza într-unul din cele 3 institute oncologice și va fi decisă în baza unor criterii de selecție stabilite prin consultarea Ministerului Sănătății.

b) dotare, inclusiv laboratoare de anatomie patologică, a institutelor oncologice/ unităților sanitare publice de interes național care diagnostichează și tratează cancere cu localizare specifică (ex. Tumori cerebrale, hematooncologice etc.). Dotarea va ține cont de tehnologii performante în oncologie - de exemplu, echipamente de imagistică (PET-RMN, RMN 3T, RMN 1,5 T, PET-CT CT premium, SPECT 16 sliceuri, CT premium, dual energy, PET-CT- inclusiv hot lab, infrastructură IT, cyberknife machine, aparat de radioterapie stereotaxică, TrueBeam ST, trilogy, RapidArc, accelerator linear etc)

c) Dotare unități sanitare publice de interes regional care diagnostichează și tratează cancer. Dotarea va ține cont de tehnologii performante în oncologie (ex. echipamente de imagistică  - PET-RMN, RMN 3T, RMN 1,5 T, PET-CT CT premium, SPECT 16 sliceuri, CT premium, dual energy, PET-CT- inclusiv hot lab, infrastructură IT, cyberknife machine, aparat de radioterapie stereotaxică, TrueBeam ST, trilogy, RapidArc, accelerator linear etc)

d) Dotare laboratoare de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat.

e) Investiții în construcție/dotare infrastructuri spitalicești publice noi cu impact teritorial major – Institut de oncologie (IOB Trestioreanu București).

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente