Prof. dr. Florin Mihălțan, noul președinte ENSP: combaterea fumatului, prioritate europeană

Prof. dr. Florin Mihălțan a fost ales președinte al Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului și Consumului de Tutun (ENSP), în cadrul celei de-a VII-a Conferințe Europene pentru Controlul Tutunului.

ENSP este o rețea multinațională ce reunește 36 de țări, peste 80 de asociații și ONG -uri, actualizate la nivelul anului 2022. Potrivit pneumologului, ”obiectivele Rețelei sunt să punem capăt consumului de tutun, să diminuăm  accesul și debutul  tinerilor la ofertele generoase, la alternativele industriei tutunului, să conturăm strategii  coerente care să lege activitățile de prevenire a debutului fumatului cu politicile de control al tutunului la nivel național și european. Sigur că sunt obiective ambițioase, dar fiind o rețea puternică, cu colaborări și implicări în proiecte multiple cu UE și ERS (n.r. Societatea Europeană de Boli Respiratorii), cred că este posibilă realizarea acestor obiective pe viitor”.

În ceea ce privește sprijinirea luptei împotriva cancerului și conștientizarea factorilor de risc, pacientul român este ca orice pacient din Europa, adesea cu deficiențe majore pe zona de educație și prevenție legate de tot ce înseamnă relația tabagism - cancer pulmonar sau alte forme de neoplazii. ”Cred că, folosind expertiza unor reprezentanți de marcă din această asociație, putem face foarte multe pe zona de prevenție, plecând de la premiza că sănătatea acestora, ca și cea a cetățeanului european, este mai importantă decât profitul industriei tutunului. Screeningul de cancer în proiectul european actual este important, dar se poate construi foarte bine pe ideea că tabagismul este o boală, cu activități de educație, de asistare și sprijin pentru sevraj a acestui fumător. Ele trebuie să constituie un pilon de bază în încercarea de evitare a apariției și a progresiei unei neoplazii”, a declarat prof. dr. Florin Mihălțan pentru Cancer Plan.

Pârghiile de intervenție utilizabile de către ENSP pentru pacientul român cu cancer bronhopulmonar sunt axate pe  prevenție. ”Trebuie actualizată legea de control a tabagismului înghețată în 2016, trebuie relansat programul de consiliere a fumătorilor români (Stop Fumat ), cu fonduri pe măsură, pentru ca orice pacient care resimte fenomenele potențiale de sevraj și care are temeri legate de consecințele sevrajului să poată fi asistat. De asemenea, cred că este importantă utilizarea experienței unor state vestice în domeniul educației tinerilor legată de produse vechi sau noi ale industriei tutunului, care să fie materializată prin cursuri, module de pregătire și, de ce nu, atestate de consiliere a fumătorului la nivel de personal medical, profesori, ONG-uri de tineri, studenți, toate având o misiune finală, nobilă - protecția generației viitoare de mirajul și de capcanele induse de debutul ca fumător”, a concluzionat specialistul.

Boardul ENSP

  • Uliana Bakh, PROI, Bosnia și Herzegovina - vicepreședinte
  • Niels Thiem Kjaer, Societatea de Cancer din Danemarca - trezorier
  • Krzysztof Przewozniak, fundația “Smart Health – Health in 3D”, Polonia
  • Danielle van Kalmthout, Alianța pentru o Societate liberă de Fumat, Belgia
  • Loic Josseran, Alianța contra tutunului, Franța
  • Luke Clancy, Institututul de cercetare a luptei împotriva tutunului, Irlanda

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente