Pe primele locuri între vaccinurile indicate adulților cu afecțiuni oncologice se află vaccinul antigripal inactivat și vaccinul antipneumococic. ”În plus, în funcție de contextul epidemiologic, categoric că pot fi suplimentate schemele de imunizare și cu alte vaccinuri, precum cel antimeningogocic, cel antihemofilus. Ceea ce este de menționat la această categorie pacienți este că toate vaccinurile administrate trebuie să fie de tip inactivat sau diverse preparate vaccinale moderne, precum vaccinurile polizaharidice, vaccinurile conjugate. Pentru pacienții cu afecțiuni hemato- oncologice, mai ales în contextul transplantului de celule stem, această schemă de imunizare trebuie etapizată în așa fel încât să se efectueze fie înainte, fie la un anumit interval după efectuarea intervenției de transplant, în general după 6 luni. Toate aceste scheme de vaccinare care țin de pacientul cu cancer, cu diverse regimuri de chimio sau radioterapie, trebuie personalizate. Însă această categorie de pacienți trebuie protejată cu vaccinuri mai puțin reactogene, astfel încât nu fie expusă riscului contractării acestor boli infecțioase”, a explicat prof.dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiologie, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării pe durata întregii vieți organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării (24- 30 aprilie), COPAC a demarat campania online de informare ”Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!”
Campania va cuprinde materiale de informare, interviuri video și podcasturi despre vaccinarea adulților și își propune să crească nivelul de informare al populației cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți. Timp de două luni, COPAC va oferi informații despre toate vaccinurile pentru adulți, importanța rapelului, cum se produc vaccinurile sau care sunt recomandările de vaccinare pentru diverse categorii de pacienți.