Apoximativ 40% din totalitatea cancerelor înregistrate în Europa sunt asociate cu risc de factori care ar putea fi preveniți.
Prevenția cancerului înseamnă evitarea sau eliminarea din activitățile zilnice, pe cât posibil, a acelor factori cunoscuți pentru creșterea riscului crescut de cancer. Așa cum toate studiile arată, fumatul este o cauză prevenibilă pentru majoritatea cancerelor.
Fumatul este cauza principală a următoarelor tipuri de cancer: leucemia acută mieloidă, cancer de vezică, cancer cervical (de col uterin), cancer esofagian, cancer renal, cancer pulmonar, cancerul cavității orale, cancer pancreatic, cancer la stomac.
Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să nu fumați sau să vă lăsați de fumat. De asemenea, este important să evitați fumatul pasiv (statul lângă persoane fumătoare sau în zone în care se fumează).
Renunțarea la fumat scade semnificativ riscul de cancer:
La 20 de ani de la renunțarea la fumat, riscul de cancer oral, al gâtului, al corzilor vocale sau al pancreasului scade până la nivelul de risc similar cu al unei persoane care nu a fumat niciodată. De asemenea, riscul de cancer cervical scade cu 50%.