Premieră mondială: Inteligența Artificială utilizată pentru estimarea riscului de cancer de sân

Un nou model bazat pe inteligență artificială care poate prezice riscul de cancer de sân al femeilor va fi testat în practica clinică la un spital din Suedia. Noul studiu, denumit SMART, va începe în luna aprilie 2024  și va implica 70.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani care vor fi supuse unor teste de depistare a cancerului de sân la Södersjukhuses, unul dintre cele mai mari spitale de urgență din Stockholm.

"Va fi un studiu complet unic, deoarece modelele de risc bazate pe inteligență artificială în cadrul screening-ului pentru cancerul de sân nu au fost încă testate în medii clinice la nivel global", a declarat Per Hall, profesor de epidemiologie a radiațiilor la Karolinska Institutet din Suedia. Dintre participanți, 35.000 vor fi supuși unui screening o dată la doi ani, în conformitate cu intervalul obișnuit. Celălalt grup de 35.000 de femei va fi, de asemenea, supus aceluiași tip de screening, dar i se vor oferi și evaluări de risc cu ajutorul modelului AI. "Femeile despre care vom constata că au un risc de cancer de sân de cel puțin trei ori mai mare decât cele cu un risc general vor fi invitate să se supună unui screening cu mamografie cu contrast", explică Per Hall.

 Adaptarea screening-ului și a tratamentului

În prezent, multe dintre modelele stabilite de risc de cancer de sân se bazează pe stilul de viață și pe factori genetici, cum ar fi istoricul familial, numărul de copii, durata alăptării, obiceiurile de fumat și de consum de alcool și IMC (indicele de masă corporală). În ultimii opt ani, cercetătorii suedezi au lucrat la modele bazate pe inteligență artificială pentru a prezice riscul individual de cancer de sân, cu scopul de a adapta screening-ul și tratamentul pentru femei în funcție de riscul individual de cancer de sân. Viitorul studiu se va baza pe noile rezultate ale unui studiu de validare care a utilizat un model de risc bazat pe imagini, dezvoltat de cercetătorul postdoctoral Mikael Eriksson, membru al grupului lui Per Hall de la universitatea suedeză. În cadrul studiului lui Eriksson, componenta de inteligență artificială a fost însărcinată cu calcularea riscului de cancer de sân pe baza imaginilor mamografice a peste 8.500 de femei din Spania, Italia și Germania, cu vârste cuprinse între 45 și 69 de ani, care au fost supuse unui screening pentru depistarea cancerului de sân între 2009 și 2020. Aceasta este antrenată să găsească și să analizeze mici modificări sau noi modele structurale în imaginile mamografice ale femeilor. "Mii de factori sunt cântăriți împreună. IA este capabilă să găsească modele care sunt individual slabe ca indicatori, dar pe care IA -instrumentul poate să le combine. Apoi, IA poate face și o evaluare a modului în care sânul este posibil să evolueze în viitor", spune Eriksson.

Inițial, toate femeile au avut rezultate negative. Riscul lor absolut de cancer de sân la doi ani a fost apoi prezis și evaluat la examenele de control doi ani mai târziu. De exemplu, rezultatele publicate recent în Lancet Regional Health au prezis că 4,7% dintre femei aveau un risc de cancer de șapte ori mai mare decât grupul de risc general. De asemenea, modelul de inteligență artificială a fost capabil să detecteze aproape unul din trei cancere de sân în stadiul II și mai înalt, relevante din punct de vedere clinic, la femeile cu risc ridicat.

Ce  aduce viitorul

Următorul pas este evaluarea clinică a modelului de risc bazat pe inteligență artificială la Södersjukhuset. De data aceasta, modelul de risc va fi completat prin adăugarea la calculul riscului de cancer de sân a factorilor de risc individuali legați de stilul de viață, potrivit lui Per Hall.  "Ceea ce sperăm cu adevărat este că putem găsi cancere într-un stadiu incipient, când cancerul este mic sau mic și, prin urmare, mai ușor de vindecat. Nu ne așteptăm nu să găsim mai puține tumori, ci mai puține tumori care sunt agresive", a declarat acesta.

 

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente