PPE: 10 pași necesari în lupta împotriva cancerului

În fiecare an, în UE, 1,3 milioane de persoane mor de cancer și 2,7 milioane sunt diagnosticate cu această boală.

Pentru membrii grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European  „această tendință poate și trebuie să fie schimbată”.  Grupul PPE a prezentat deja în 2019 un Master Plan european în 10 etape pentru a lupta împotriva cancerului. Europarlamentarii PPE vor acum să facă un pas mai departe astfel încât rezultatul Comisiei speciale a Parlamentului European pentru combaterea cancerului (BECA)  să privească dincolo de planul UE de combatere a cancerului și să se concentreze asupra mai multor domenii în care UE poate oferi valoare adăugată. În acest sens, grupul PPE propune 10 cerințe cheie ce ar trebui să se reflecte în raportul final al comisiei BECA.

 

  1. La fel cum legislația europeană este supusă unui test de rezistență pentru IMM-uri în ceea ce privește impactul asupra micilor întreprinderi, acțiunile europene în domeniul sănătății trebuie să fie supuse unui test de rezistență pentru cercetare

Grupul PPE din PE propune „să ne unim eforturile, cunoștințele și banii în Europa pentru a lupta împotriva uneia dintre cele mai cumplite boli cunoscute de omenire. Doar dacă cele mai bune creiere se reunesc și cooperează putem face progrese. Comisia Europeană trebuie să fie capabilă să identifice și să elimine obstacolele cu care se confruntă cercetătorii în activitatea lor. Ea trebuie să elimine birocrația inutilă care încetinește cercetarea transfrontalieră în domeniul cancerului. Sugerăm numirea unui trimis special pentru cercetarea transfrontalieră a cancerului, care să raporteze direct președintelui Comisiei.”

  1. O înțelegere mai bună a apariție și dezvoltării cancerul în celule și țesuturi și o îngrijire a acestuia înainte ca pacientul să aibă simptome

Popularii europeni declară: „vrem să înțelegem de ce se dezvoltă cancerul și să îl tratăm înainte ca pacientul să aibă simptome, prin prevenție, depistare precoce și tratament, și să sprijinim cercetarea în acest sens. Există cercetări valoroase realizate de proiecte precum proiectul LifeTime, care utilizează soluții tehnologice digitale și biomedicale integrate pentru a detecta bolile mult mai devreme decât este posibil în prezent. Astfel de proiecte trebuie să primească finanțare adecvată pentru a-și desfășura cercetările valoroase. Trebuie să păstrăm cercetătorii europeni în Europa. Suntem convinși că finanțarea națională nu va fi suficientă pentru a oferi această perspectivă. Trebuie să privim dincolo de agendele politice naționale și să oferim finanțare structurală pentru instituțiile de cercetare în cadrul programului Orizont Europa.” La fel cum a făcut UE pentru COVID-19, ar trebui să sprijine mai multe studii clinice, în special cele non-profit, precum și cercetarea în domeniul cancerelor rare, inclusiv în pediatrie.

  1. Eliminarea barierelor în calea accesului la date pentru cercetare

Schimbul transfrontalier de date poate ajuta cercetătorii să obțină informații valoroase despre cum să trateze pacienții. Acest lucru este valabil în special în cazul cancerelor rare, dintre care multe afectează copiii. În fiecare an, în Europa, 6.000 de copii mor de cancer. Big data pot ajuta la salvarea vieților copiilor. Trebuie creată o rețea europeană de baze de date de calitate și conținut verificate, cu cele mai înalte niveluri de securitate a datelor. Legea UE privind protecția datelor (GDPR) a protejat în mod specific datele din domeniul sănătății, și pe bună dreptate, însă punerea sa în aplicare s-a dovedit a fi un obstacol în calea schimbului de date în scopuri de cercetare. Comisia Europeană trebuie să abordeze acest aspect și, dacă este necesar, să modifice legislația GDPR. Trebuie  analizate modalitățile de a face un schimb mai bun de informații disponibile și trebuie „să lucrăm cu inteligența artificial”. Prin dezvoltarea infrastructurii de e-sănătate, se poate aborda problema accesibilității terapiilor specializate și se pot evita deplasările inutile pentru pacienți.

  1. Europa a cumpărat în comun vaccinurile COVID-19; de ce nu și medicamentele salvatoare pentru cancer?

Fiecare pacient din Europa trebuie să aibă acces egal la medicamente la prețuri accesibile. În acest sens, „dorim să promovăm achizițiile comune la nivel european, așa cum s-a procedat în cazul vaccinurilor COVID-19, pentru tratamentele pentru tipurile foarte rare de cancer, în special în pediatrie, și pentru tratamentele noi împotriva cancerului. Statele membre, atunci când decid ce medicament să autorizeze pentru uz național și la ce preț, ar trebui să ia în considerare, de asemenea, dacă produsul a fost produs integral sau parțial în Europa. În acest fel putem reduce dependența noastră de țările terțe și putem evita o penurie de medicamente. Trebuie să promovăm în mod activ tratamentele salvatoare pentru cancer. Dorim ca Comisia Europeană să propună noi norme privind medicamentele și terapiile farmaceutice pentru cancer, pentru a le face mai accesibile, mai accesibile și mai disponibile. Avem nevoie de mai multe stimulente pentru inovațiile revoluționare și de mai puține stimulente pentru medicamente foarte scumpe sau medicamente care au o valoare adăugată limitată sau inexistentă pentru pacienți”.

  1. Facilitarea accesului pacienților la tratament în altă țară din UE

În prezent, există obstacole majore în calea accesului la asistență medicală transfrontalieră, iar cetățenii UE nu sunt, în mare parte, conștienți de drepturile care le sunt acordate de UE. Astfel, membrii grupului PPE din PE „consideră că ar trebui să existe un set unic de norme de autorizare și de rambursare în întreaga UE, ceea ce ar face lucrurile mai simple și mai transparente pentru pacienții care au nevoie de tratament într-o altă țară din UE decât cea în care locuiesc. În plus, în cazul în care furnizorul de servicii medicale ales de pacient a fost autorizat în țara sa de origine, nu ar trebui să fie necesară o autorizație prealabilă suplimentară din partea țării de reședință a pacientului. În cele din urmă, normele UE privind asistența medicală transfrontalieră prevăd în prezent doar informații de bază care trebuie furnizate pacienților cu privire la posibilitățile de acces la asistență medicală transfrontalieră. Aceste norme ar trebui să fie consolidate și să impună statelor membre ale UE obligația clară de a-și informa în mod proactiv cetățenii cu privire la drepturile de care dispun”.

  1. În Europa nu ar trebui să existe cetățeni de primă și a doua clasă

Cancerul nu cunoaște statut social, nu cunoaște granițe. Cu toate acestea, pacienții bolnavi de cancer din Europa de Est au cu 30% mai puține șanse de vindecare în comparație cu pacienții din Europa de Vest. Investițiile în infrastructura de sănătate (cum ar fi spitalele) și angajarea mai multor medici și asistente medicale trebuie să fie prioritățile fondurilor europene de coeziune. Pacienților ar trebui să li se faciliteze căutarea unei a doua opinii transfrontaliere, în special atunci când un bun practician clinic de cancer nu este disponibil în zona locală a pacientului.

  1. Consolidarea îngrijirii și a calității vieții pacienților cu cancer

Supraviețuitorii de cancer continuă să trăiască cu simptome fizice și psihologice asociate cu durerea. Comisia ar trebui să ofere o platformă pentru schimbul de bune practici în domeniul îngrijirii paliative și să sprijine cercetarea în domeniul îngrijirii paliative. Toate centrele de oncologie trebuie să ofere sprijin psihologic pacienților. Este necesară astfel „o strategie europeană de îngrijire, atât pentru a-i sprijini pe cei care îi îngrijesc în activitatea lor, cât și pentru a se asigura că cei care primesc îngrijiri sau au nevoie de sprijin beneficiază de cele mai bune condiții. Strategia trebuie să includă măsuri de abordare a îngrijirii informale prin formalizare și recunoaștere la nivelul statelor membre, să promoveze accesul la sistemele de securitate socială și să promoveze în continuare prevalența concediului pentru îngrijitori, recunoașterea competențelor și posibilitățile de dezvoltare a carierei”.

  1. O strategie cuprinzătoare pentru o prevenție țintită

Ca parte a unei strategii cuprinzătoare, reducerea riscurilor ar trebui să joace un rol, fără a submina obiectivul de a împiedica copiii să înceapă să folosească produse alternative, cum ar fi țigările electronice și produsele din tutun încălzit - și, desigur, tutunul. Comisia nu ar trebui să introducă restricții suplimentare pentru produsele de reducere a riscurilor, ci să continue să evalueze progresele științifice în acest sens. Eurodeputații populari recunosc „faptul că până și consumul moderat de alcool este legat de riscurile pentru sănătate, inclusiv de cancer, dar recunoaștem rolul consumului moderat de alcool în tradiția din multe state membre europene. Ne opunem plasării alcoolului și tutunului la același nivel, deoarece dovezile arată în mod clar că tutunul este mult mai relevant în ceea ce privește provocarea cancerului. Cu toate acestea, suntem de acord cu o strategie de etichetare moderată. Ar trebui introdusă indicarea obligatorie a unei liste de ingrediente, a unei declarații nutriționale și a unor avertismente de sănătate proporționale și valide din punct de vedere științific. Solicităm o strategie europeană de consum zero de alcool pentru minori, inclusiv, dacă este posibil din punct de vedere juridic, propuneri legislative”.

  1. Mai multă atenție acordată cancerului la copii

Copiii și adolescenții tineri (AYA) bolnavi de cancer sunt adesea afectați de tipuri rare de cancer. În special pentru aceștia, UE aduce o valoare adăugată clară prin stimularea companiilor farmaceutice să investească în medicamente specifice copiilor pentru această categorie de pacienți. Cercetarea necesară trebuie să se desfășoare mai ușor, mai rapid și să fie mai accesibilă, prin studii clinice multinaționale, și să sprijine activitatea desfășurată de universitățile publice. În acest sens, este utilă introducerea cel puțin a unui centru specializat AYA în fiecare stat membru.

  1. Cei care supraviețuiesc nu trebuie să fie pedepsiți de două ori

Supraviețuitorii de cancer să aibă dreptul de a fi uitați. Companiile de asigurări sau băncile nu ar trebui să le refuze supraviețuitorilor de cancer, care și-au învins boala, accesul la servicii financiare, cum ar fi un credit ipotecar, sau să le ceară prime suplimentare și mai mari.

Sursa: www.eppgroup.eu/newsroom/news/the-next-10-steps-in-beating-cancer

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente