POS: liniile de finanțare în domeniul Oncologiei în perioada 2021-2027

Dan Dumitrescu - finanțare prin POS

Programul Operațional Sănătate (POS) 2021- 2027 are o alocare consistentă – 4 miliarde de euro din fonduri nerambursabile și contribuția de la bugetul de stat.

Sumele prevăzute în POS grupează intervenții din zona investițiilor în infrastructură și dotări, cercetare sau digitalizare, dar și măsuri FSE- elaborare de ghiduri, proceduri, studii care să asigure fundamentarea de costuri ale serviciilor decontate din fonduri publice sau măsuri de formare profesională pentru cadrele medicale ori non- medicale.

”În domeniul combaterii și controlului cancerului, Programul de Sănătate este aliniat la toate inițiativele de elaborare a Planului european de combatere a cancerului și încorporează acum, pe domeniile pe care le finanțează, întregul lanț de servicii și măsuri: de la prevenție la diagnostic, tratament și până la paliație. Integrarea serviciilor astfel încât pacienții să beneficieze de un parcurs corect, continuu, nefragmentat reprezintă o prioritate a noului program de sănătate. Deoarece POS este la a doua rundă de discuții și negocieri cu reprezentanți ai Comisiei Europene, lansez invitația către experți și factorii interesați de a discuta mai aprofundat pe tema alinierii acestor două documente, inclusiv prin organizarea unor întâlniri interinstituționale”, a explicat Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul conferinței ”Împreună Învingem Cancerul” – lansare document de recomandări pentru implementarea și monitorizarea Planului național de combatere a cancerului.

Priorități

Pentru a evidenția importanța acordată măsurilor de combatere a cancerului, POS a elaborat un număr de operațiuni de importanță strategică.

  • Prioritatea 1-  investiții în infrastructura publică: finanțare pentru activități medicale de tip ambulatoriu sau acordate de asistență medicală extinsă.Vor fi prioritizate unitățile sanitare publice, care vor implementa programe de screening populațional, dar și de diagnostic și tratament. Sumele prevăzute se ridică la aproximativ 200 milioane euro.
  • Prioritatea 3- măsuri FEDR și FSE: vor continua toate programele de screening începute ca pilot în perioada de finanțare anterioară. Pentru screeningul cancerului de col uterin vor fi disponibile aproximativ 170 milioane euro, pentru cancerul mamar- 120 milioane euro,  pentru cancerul colorectal – 120 milioane euro.

”Dorim să investim în echipamente care să faciliteze o mai bună diagnosticare. Am extins, în același timp, lista domeniilor de diagnosticare, iar, ca noutăți, vom avea programe de screening pentru cancerul de prostată (aproximativ 10- 11 milioane euro), cancerul pulmonar (aproape 10 milioane euro), cancerul de cap și gât și programe de testare genetică (25 milioane euro)”, a mai spus Dan Dumitrescu.

  • Prioritatea 7 cuprinde investiții de tip FEDR de aproximativ 110 milioane euro pentru finanțarea institutelor oncologice, inclusiv finanțarea unui centru de excelență în protonoterapie.

”Prin POS se dorește inversarea piramidei serviciilor de sănătate. Scopul măsurilor prevăzute în acest program este de a asigura un acces mai bun la serviciile medicale de prevenție, dar și la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea afecțiunilor cronice”, a concluzionat reprezentantul MIPE.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente