Politici de prevenire a cancerului în UE – Importanța programelor naționale de control al cancerului

Gama de strategii și politici disponibile de prevenire a cancerului include planuri de cancer, registre de cancer bazate pe populație și programe de screening pentru cancerul de sân, colul uterin și colorectal. Există o mare eterogenitate internațională în măsura în care aceste structuri de control al cancerului au fost implementate în Europa. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), înființarea unui Program Național de Control al Cancerului (NCCP) oferă cele mai raționale mijloace de realizare a unui grad substanțial de control al cancerului, chiar și în cazul în care resursele sunt sever limitate, prin identificarea și implementarea priorităților de acțiune și cercetare. NCCP este un program de sănătate publică care, prin implementarea unor strategii sistematice, echitabile și bazate pe dovezi pentru prevenire, depistare precoce, diagnostic, tratament și paliație, va reduce numărul de cazuri și decese de cancer și va îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer. Cele mai multe NCCP, planuri sau strategii includ ca elemente principale: prevenirea primară (promovarea sănătății și protecția mediului),  prevenirea secundară (screening și depistare precoce), îngrijirea integrată și organizarea serviciilor și îngrijirea paliativă. Cercetarea, instruirea și elementele de control a calității sunt, de asemenea, menționate frecvent. Prevenirea oferă cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru combaterea cancerului, prin urmare, ar trebui puse în aplicare politici pentru a sensibiliza, a reduce expunerea la factorii de risc de cancer, pentru a se asigura că oamenilor li se oferă informațiile și sprijinul de care au nevoie, să adopte stiluri de viață sănătoase și să reducă mortalitatea prin cancer prin screening și depistare precoce. NCCP sunt elemente cheie în controlul cancerului, rolul lor în politicile naționale referitoare la cancer din țările UE  crescând semnificativ; cu toate acestea, nu există un format convenit la nivel internațional pentru un NCCP și niciun cadru acceptat în mod comun pentru analiza impactului acestora. În UE există încă diferențe importante în ceea ce privește sănătatea, în special în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancer, care reflectă parțial deficite în punerea în aplicare a celor mai bune practici. Cercetări viitoare ar trebui să contribuie la stabilirea metodologiilor pentru a evalua mai bine eficiența politicilor de prevenire a cancerului în domeniul epidemiologiei cancerului. Avocații prevenirii și controlului cancerului trebuie să fie insistenți pentru a sublinia că constrângerile financiare nu ar trebui să fie o scuză pentru inacțiune, ci mai degrabă o oportunitate de a pune accentul prioritar pe prevenirea cancerului primar și secundar.

Sursa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213538318300419

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente