Din 2018 până în prezent, au fost lansate 72 de Planuri naționale de cancer, iar o analiză a acestora arată care sunt punctele forte și unde este nevoie de îmbunătățiri.
Constatările analizei, publicate în Lancet Oncology, pot ghida factorii de decizie în oncologie din fiecare țară, pot facilita înțelegerea modului în care planurile de cancer trebuie să abordeze probleme specifice fiecărei țări, dar și colaborarea și cercetarea națională și regională în ceea ce privește provocările semnalate de planurile de cancer.
”Analiza noastră asupra a 156 de planuri naționale de control al cancerului, realizată cu ajutorul a 77 de experți din toate regiunile Organizației Mondiale a Sănătății, relevă atât progrese semnificative, cât și provocări majore. Este remarcabil că 91% din planuri abordează controlul tutunului și 81% includ strategii de cercetare, dar îngrijorător că doar 27% includ evaluări detaliate ale costurilor. Ca președinte al Organizației Europene pentru Cancer și co-autor al acestui studiu, subliniez necesitatea urgentă de a întări planificarea financiară, echitatea în sănătate și implementarea bazată pe dovezi în toate planurile naționale. Aceste date ne arată clar calea spre îmbunătățirea controlului cancerului la nivel global”, a afirmat prof.dr. Csaba Laszlo Degi.
Din analiză mai reiese că planurile naționale de control al cancerului implică un angajament mai mare al stakeholderilor și o planificare îmbunătățită a îngrijirilor paliative. Zonele care necesită o mai mare atenție sunt: evaluări detaliate ale costurilor (doar 27% dintre Planurile naționale de cancer satisfac această cerință), obiective specifice de echitate în sănătate (doar 14% au astfel de obiective), strategii de evaluare și monitorizare (21% dintre Planuri nu conțin astfel de strategii).
Sursa- AICI.