Planul european de combatere a cancerului – inițiative emblematice

Cu obiectivele sale politice, susținute de zece inițiative emblematice și de mai multe acțiuni de sprijin, Planul va ajuta statele membre să lupte valul împotriva cancerului. Acesta va permite partajarea expertizei și a resurselor în întreaga UE - sprijinind țările, regiunile și orașele cu mai puține cunoștințe și capacități. Acesta îi va ajuta pe cercetători să facă schimb de concluzii între statele membre mici și mari și să aibă acces la date cruciale de sănătate cu privire la cauzele potențiale ale cancerului și la tratamentele promițătoare pentru acesta. Personalul medical și spitalele vor putea folosi o mulțime de informații comune. În cele din urmă, se va asigura că pacienții din întreaga UE pot beneficia de o îngrijire și tratament mai bune.

Inițiativa 1:  Un nou Centru de cunoaștere a cancerului va fi lansat în 2021 în cadrul Centrului comun de cercetare pentru a ajuta la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE. Acesta va acționa ca un broker de cunoștințe, difuzând implementarea celor mai bune practici și prezentând linii directoare pentru a asigura proiectarea și lansarea de noi acțiuni în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Acesta va contribui, de exemplu, la Inițiativa Europeană privind Imagistica Cancerului, la Spațiul European de Date privind Sănătatea și la cercetările desfășurate în cadrul Misiunii împotriva Cancerului.

Inițiativa 2: Inițiativa Europeană pentru Imagistica Cancerului va fi înființată în 2022 pentru a dezvolta un „atlas” al UE de imagini legate de cancer, făcând astfel imaginile anonimizate accesibile unei game largi de părți interesate din aria spitalelor, laboratoarelor de cercetare și inovare.  Inițiativa va urma propunerea de a crea Spațiul European de Date privind Sănătatea și va implica noile facilități de testare și experimentare planificate pentru a conecta datele la instrumente, precum calculul de înaltă performanță și IA, inclusiv, de asemenea, repere pentru algoritmii de screening al cancerului. Susținută de Digital Innovation Hubs, inițiativa va îmbunătăți și mai mult medicina personalizată și va sprijini soluții inovatoare, datorită preciziei și fiabilității mai mari în diagnosticarea minim invazivă și urmărirea tratamentelor.

Inițiativa 3: Cu fonduri dedicate în cadrul programului EU4Health și a altor instrumente de finanțare, Planul european de luptă împotriva cancerului va sprijini eforturile statelor membre de a extinde vaccinarea de rutină împotriva papilomavirusurilor fetelor și băieților - pentru a elimina cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer cauzate de papilomavirusurile umane. Obiectivul este vaccinarea a cel puțin 90% din populația țintă de fete a UE și creșterea semnificativă a vaccinării băieților până în 2030. Statele membre vor juca un rol critic în îndeplinirea acestui obiectiv .

Inițiativa 4: Planul european de luptă împotriva  cancerului va prezenta un nou sistem de screening al cancerului, sprijinit de UE, pentru a ajuta statele membre să se asigure că 90% din populația UE care se califică pentru screening-ul cancerului de sân, col uterin și colorectal va beneficia de screening până în 2025. Schema va fi susținută de finanțarea UE și se concentrează pe îmbunătățirea în trei domenii cheie: acces, calitate și diagnostic.

Inițiativa 5: Comisia va înființa, până în 2025, o rețea a UE care conectează centre naționale globale de cancer recunoscute în fiecare stat membru. Aceasta va facilita adoptarea unui diagnostic și tratament asigurat de calitate, inclusiv instruire, cercetare și studii clinice în întreaga UE. Această colaborare transfrontalieră va îmbunătăți accesul pacienților la diagnostic și îngrijire de înaltă calitate și la cele mai noi tratamente inovatoare. De asemenea, poate ajuta la mobilitatea pacienților pentru a asigura un tratament adecvat pacienților cu afecțiuni complexe. Un nou proiect „Cartografierea capacității și a capabilității pentru tratamentul cancerului din UE” va ajuta la cartografierea și difuzarea diferitelor capacități și expertiză disponibile în întreaga UE. Această acțiune va contribui la furnizarea de îngrijiri de calitate superioară și la reducerea inegalităților în întreaga UE, permițând în același timp pacienților să beneficieze de diagnostic și tratament aproape de casă. Planul  își propune să asigure că 90% dintre pacienții eligibili au acces la astfel de centre până în 2030.

Inițiativa 6: Noua inițiativă „Diagnosticul și tratamentul cancerului pentru toți”, care va fi lansată până la sfârșitul anului 2021, va contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratamente inovatoare pentru cancer. Va utiliza tehnologia „secvențierea următoarei generații” pentru profiluri genetice rapide și eficiente ale celulelor tumorale, permițând centrelor de cancer să difuzeze profiluri de cancer, aplicând astfel aceleași abordări diagnostice și terapeutice pacienților cu profiluri de cancer comparabile. Inițiativa va contribui în cele din urmă la optimizarea diagnosticului și a tratamentului cancerului și la reducerea accesului inegal la medicamente personalizate în îngrijirea cancerului.

Inițiativa 7: Alături de proiectul „Genomică pentru sănătatea publică”, Inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu), planificată să fie lansată în cadrul Misiunii împotriva Cancerului pentru a crește înțelegerea modului în care se dezvoltă cancerul, va contribui, de asemenea, la identificarea persoanelor cu risc ridicat de cancer folosind tehnica scorurilor de risc poligenic. Acest lucru ar trebui să faciliteze abordări personalizate de prevenire și îngrijire a cancerului, permițând luarea de măsuri pentru a reduce riscul sau pentru a detecta cancerul cât mai curând posibil.

Inițiativa 8: Finanțată de programul EU4Health, Comisia va lansa „Inițiativa pentru o viață mai bună pentru pacienții cu cancer”. Acesta își propune să ofere, până în 2022, un „Smart-Card pentru supraviețuitorul cancerului” pentru a rezuma istoricul lor clinic și a facilita și monitoriza îngrijirea, inclusiv propria experiență a pacienților. Acest „card” personalizat și voluntar, sub forma unui eCard-uri portabil  sau a unei aplicații, va conecta pacientul cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a îmbunătăți comunicarea și coordonarea în ceea ce privește monitorizarea medicală. Acesta va fi completat de crearea unui  „centru digital european pentru pacienți cu cancer”, în cadrul Misiunii de luptă împotriva pentru cancerului prevăzute de Horizon Europe,  pentru a sprijini o abordare standardizată a schimbului voluntar de date ale pacienților și a monitorizării condițiilor de sănătate ale supraviețuitorilor până în 2023.

Inițiativa 9: În 2021, Comisia va stabili un registru al inegalităților în cancer. Acesta va identifica tendințele, disparitățile și inegalitățile dintre statele membre și regiuni. Pe lângă evaluările calitative periodice ale situației specifice fiecărei țări, registrul va identifica provocările și domeniile specifice de acțiune pentru a ghida investițiile și intervențiile la nivel UE, național și regional în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului.

Inițiativa 10: În 2021, Comisia va lansa „Inițiativa de ajutorare a copiilor cu cancer” pentru a se asigura că copiii au acces la detectare, diagnostic, tratament și îngrijire, rapide și optime. Această inițiativă va fi finanțată în cadrul viitorului program EU4Health pentru a facilita accesul la diagnosticarea precoce și la tratamentul de calitate prin noua rețea de centre de cancer. Acesta va sprijini formarea și va permite schimbul de bune practici și standarde de îngrijire pentru copiii cu cancer, completând acțiunile puse în aplicare de noile rețele europene de referință.

sursa: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/cancer-plan-europe_en

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente