Ministrul Alexandru Rafila a anunțat modificarea și adaptarea textului actual al Planului Național de Combatere a Cancerului (PNCC), lucru realizat de două grupuri ale ministerului în paralel cu normele pentru Legea cancerului.
Pe lângă grupul tehnic de realizare a normelor de implementare a Planului național de combatere a cancerului în România, coordonat de secretarul de stat Cătălin Vișean, la nivelul Ministerul Sănătății a mai fost constituit un grup de experți din majoritatea ariilor implicate în managementul afecțiunilor oncologice (oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, hematologie, onco-hematologie pediatrică, imagistică medicală, medicină de familie, îngrijiri paliative și sănătate publică).
” Până la urmă, discutăm de o problemă extrem de tehnică și este important ca ea să fie abordată de experți, iar traducerea muncilor, a experților în acte normative să o facă grupul tehnic al Ministerului Sănătății”, a explicat ministrul.
În grupul de experți sunt 18 membri din toate centrele universitare, iar integrarea este realizată de comisia de oncologie medicală: conf. dr. Michael Schenker (președinte), prof. dr. Dana Stănculeanu (vicepreședinte), dr. Daniela Zob (secretar), prof. dr. Viorel Scripcariu, prof. dr. Cecil Mirea, prof. dr. Laura Mazilu, prof. dr. Șerban Negru, prof. dr. Gabriel Kacso, asist. univ. dr. Radu Valeriu Toma, dr. Lucian Bratu, prof. dr. Alina Tănase, șef lucr. dr. Mihaela , prof. dr. Anca Coliță, prof. dr Ioana Andreea Gheonea, prof. dr. Daniela Moșoiu, conf. dr. Ana Maria Alexandra Stănescu, dr. Carmen Ungurean și dr. farm. Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.
”Grupul tehnic de lucru a analizat situația actualului Plan național de combatere a cancerului și a constatat că sunt necesare modificări și adaptări ale textului actual pentru punerea în acord a acestuia cu Planul european de combatere a cancerului. E vorba de foaia de parcurs pentru implementare și principalele inițiative strategice ale acestui plan, respectiv eliminarea cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, depistarea precoce prin dezvoltarea schemelor europene de screening, diagnostic și tratament prin crearea rețelei naționale, respectiv europene, a centrelor comprehensive de cancer, cu asigurarea egală a accesului la servicii de diagnostic și tratament, suport pentru copiii diagnosticați cu cancer și inițiativa europeană pentru imagistică în oncologie. S-a făcut reformularea obiectivelor generale și obiectivelor specifice și au fost puse în acord cu sursele de finanțare existente pentru dezvoltarea serviciilor și a infrastructurii de diagnostic și tratament. Categoriile prioritare de populație sunt: persoanele din mediul rural, cele cu venituri reduse, seniorii, persoanele cu dizabilități, copiii, adolescenții și adulții tineri”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila. Ministrul a mai anunțat că, pe lângă tipurile de cancer menționate deja în PNCC, vor mai fi incluse și altele: melanomul malign, cancerul gastric, cancerul de pancreas și cancerul ovarian.
Potrivit acestuia, cele 7 obiective generale reformulate sunt:
OG1: Dezvoltarea sistemului de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidențe și creșterea capacității de cercetare;
OG2: Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenție primară consecvent și durabil;
OG3: Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului;
OG4: Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic și îngrijire de calitate înaltă;
OG5: Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții diagnosticați cu cancer, a supraviețuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer;
OG6: Creșterea capacității de cercetare;
OG7: Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie.
Măsurile deja implementate anul trecut și care continuă în acest an sunt: Monitor 1, Monitor 2 (pacienții oncologici beneficiază de evaluări imagistice de înaltă performanță, rapid și gratuit), Internare de zi (decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private), Vaccinare anti- HPV (deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin), Tratamente noi (10 medicamente inovative incluse pentru PN Oncologie), Radioterapie (deblocarea și finalizarea proiectelor pentru construirea și dotarea a șapte Centre de Radioterapie: Craiova, București, Galați, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași).
Măsurile (normele) care vor fi implementate în perioada imediat următoare sunt:
În ceea ce privește traseul noului plan revizuit, ”o să vedem dacă acesta va trece prin Parlament sau va fi o inițiativă a Guvernului. Trebuie să identificăm calea cea mai rapidă și să lucrăm în interesul pacientului. Adoptarea rapidă a unei forme revizuite cred că este în interesul pacienților și trebuie să fie toată lumea conștientă de acest lucru”, a concluzionat ministrul Rafila.