Planul de acțiune SAMIRA - tehnologia radiologică și nucleară în sprijinul Planului european de combatere a cancerului

Comisia Europeană a prezentat la începutul lunii februarie 2021 Planul de acțiune SAMIRA – Agenda strategică privind aplicațiile medicale cu radiații ionizante. Planul de acțiune SAMIRA va îmbunătăți coordonarea la nivelul UE, va asigura faptul că tehnologiile radiologice și nucleare continuă să genereze beneficii pentru sănătatea cetățenilor UE și va contribui la combaterea cancerului și a altor boli. Acest plan de acțiune reprezintă prima măsură luată ca urmare a Planului european de combatere a cancerului.

Planul de acțiune SAMIRA asigură accesul cetățenilor UE la tehnologii radiologice și nucleare de înaltă calitate în scopuri medicale, cu cele mai înalte standarde de securitate. Planul definește acțiuni și măsuri în trei domenii principale: (i) asigurarea aprovizionării cu radioizotopi medicali, (ii) îmbunătățirea calității și a securității radiațiilor în domeniul medical și (iii) facilitarea inovării și a dezvoltării tehnologice în ceea ce privește aplicațiile medicale cu radiații ionizante. Printre acțiuni se numără următoarele:

  • Comisia va institui o Inițiativă privind Platforma Europeană pentru Radioizotopi (European Radioisotope Valley Initiative - ERVI), pentru a menține poziția de lider mondial a Europei în ceea ce privește aprovizionarea cu radioizotopi medicali și pentru a contribui la accelerarea dezvoltării și a introducerii de noi radioizotopi și metode de producție.
  • Comisia va lansa o inițiativă europeană privind calitatea și securitatea aplicațiilor medicale ale radiațiilor ionizante, pentru a se asigura faptul că utilizarea radiațiilor ionizante în scop terapeutic și de diagnosticare în statele membre se desfășoară în conformitate cu cele mai înalte standarde.
  • Comisia va crea sinergii între Programul pentru cercetare și formare al Euratom și clusterul „Sănătate” din cadrul programului de cercetare Orizont Europa al UE, prin elaborarea și implementarea unei foi de parcurs în domeniul cercetării pentru aplicații medicale ale tehnologiei nucleare și radiologice.

Există o diversitate de tehnologii nucleare și radiologice care joacă un rol esențial în lupta împotriva cancerului. Mamografia, tomografia computerizată și alte forme de imagistică radiologică sunt tehnologii indispensabile pentru toate stadiile gestionării cancerului. Radioterapia se numără printre cele mai eficace, eficiente și utilizate tratamente împotriva cancerului aflate la dispoziția pacienților și a medicilor. Medicina nucleară este utilizată în mod curent pentru diagnosticarea și monitorizarea cancerului și este din ce în ce mai disponibilă pentru tratarea cancerului. Datorită rețelei sale unice de aprovizionare, evoluțiilor sale tehnologice inovatoare și angajamentului său ferm în materie de cercetare clinică, Europa joacă un rol central în domeniul medicinei nucleare. UE este cel mai mare furnizor de radioizotopi medicali din lume, cu o cotă de piață de peste 60 % pentru unii dintre cei mai utilizați radioizotopi. Unele dintre cele mai importante evoluții farmaceutice și clinice recente din domeniul tratării cancerului cu ajutorul medicinei nucleare au provenit din UE. Acțiunile și inițiativele SAMIRA se bazează pe cadrul legislativ existent. Planul de acțiune va fi pus în aplicare cu ajutorul instrumentelor și al programelor din domeniul energiei, al sănătății și al cercetării și inovării.

Sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_21_265

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente