Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate prin screening

Fotografie de la Leah Newhouse: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/325521/

Viitorul program de screening pentru cancerul colorectal (CRC)va avea ca populația țintă femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani de ani, fără semne și simptome de cancer colorectal. Pentru persoanele cu risc de cancer colorectal crescut se poate lua în considerare începerea screeningului la vârsta de 45 de ani.

Metodologia, postată în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății, stipulează că screeningul joacă un rol esențial în prevenirea și depistarea precoce a acestei boli. S-a demonstrat că screeningul organizat pe baze populaționale reduce incidența și mortalitatea prin cancer colorectal. Metodologia implementează ghidurile europene de asigurare a calității în screeningul CRC. Metodologia a fost pilotată în perioada 2021-2023 în patru regiuni prin realizarea a peste 200.000 de teste, urmate de confirmare diagnostică și tratament al polipilor la persoanele cu rezultate pozitive la test.

Datele arată că, anual, în România se înregistrează aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de cancer la femei și a treia la bărbați. Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019 și se estimează că  până în anul 2040 aceasta va înregistra o creștere de 9,4% la femei și respectiv, 16,6% la bărbați. Anual se înregistrează 7.300 de decese prin cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un furnizarea riguroasă a serviciilor de screening adresate persoanelor care prezintă risc crescut.

Pentru screeningul populației se va utiliza testul imunologic cantitativ pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale - testimunochimic fecal (FIT).

Testul FIT nu reprezintă un test diagnostic, ci doar oferă o indicație a existenței riscului de a dezvolta cancer colorectal, pentru confirmare diagnostică este necesară continuarea investigațiilor prin endoscopia digestivă inferioară. În cazul persoanelor încadrate, în urma chestionarului de risc, în categoria de risc crescut, efectuarea testului FIT va fi înlocuită de recomandarea de a efectua direct endoscopia digestivă inferioară.

În situația în care pacientul are contraindicație de a efectua endoscopia digestivă inferioară sau acesta nu poate fi definitivată, investigația alternativă este reprezentată de colonografia – CT. Această investigație are sensibilitate și specificitate inferioară endoscopiei digestive inferioare și nu poate biopsia sau trata leziunile depistate. După efectuarea colo-CT, dacă aceasta ridică suspiciunea unor leziuni de tip adenom/carcinom, se recomandă din nou endoscopia digestivă inferioară, de această dată pe baze diagnostice.

Ordinul poate fi consultat AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente