Parteneriat european pentru inovare în domeniul sănătății

Printr-o declarație comună, părțile interesate din industria sănătății ce reprezintă companii farmaceutice și de tehnologie medicală (COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe și Vaccines Europe) salută propunerea Comisiei pentru un parteneriat european pentru inovare în domeniul sănătății în cadrul Horizon Europe. Pandemia COVID-19 a arătat importanța unui mediu care sprijină cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul sănătății în Europa și că parteneriatele public-privat pot furniza rezultate pentru a combate amenințările pentru sănătatea publică. În același timp, a expus fragilitatea de bază a multor sisteme de sănătate din UE. Reunind cunoștințe, resurse și experți publici și privați, acest parteneriat își propune să consolideze poziția Europei în fruntea inovației medicale și să abordeze provocările actuale și viitoare ale sănătății. În această inițiativă intersectorială unică, partenerii vor iniția integrarea centrată pe pacient a cunoștințelor, tehnologiei și produselor care acoperă fiecare aspect al îngrijirii, pentru a îmbunătăți viața pacienților din întreaga Europă și nu numai. Semnatarii declarației consideră că este necesar un angajament activ al partenerilor publici și privați pentru a atinge impactul ambițios așteptat de la acest parteneriat, aliniat la ambiția Uniunii Europene pentru un ecosistem prosper de cercetare și inovare. De asemenea, este susținută  abordarea Comisiei de a furniza un set armonizat de reguli pentru parteneriatele instituționalizate, asigurând, în același timp, procese eficiente și flexibilitate pentru colaborarea transsectorială în special în cercetarea și inovarea în domeniul sănătății. Un cadru adecvat scopului trebuie să includă:

- Procese transparente, deschise și eficiente care implică toate părțile interesate relevante în stabilirea priorităților științifice și în dezvoltarea subiectelor apelurilor.
- Un cadru  solid pentru proprietatea intelectuală (IP) care permite companiilor globale și IMM-urilor să contribuie, să se angajeze și să asigure perspective pe termen lung în cercetare și dezvoltare, precum și o amprentă industrială în Europa.
- Condiții adecvate care permit industriei să contribuie cu active valoroase (și științifice) la parteneriat, care altfel nu ar fi accesibile comunității de cercetare.
- Posibilitatea de a permite colaborarea globală prin aducerea expertizei și activelor în proiectele UE din țări terțe și centre de cercetare din străinătate.

În finalul declarației comune se amintește faptul că această „criză ne-a amintit de importanța crucială a sănătății și a bunăstării pentru societățile și economiile noastre, că amenințările la adresa sănătății nu cunosc frontiere și că aceste provocări pot fi confruntate eficient numai dacă lucrăm împreună, între sectoare. Prin urmare, solicităm o concluzie rapidă a negocierilor legislative, salutăm dialogul cu instituțiile și părțile interesate ale UE și așteptăm cu nerăbdare stabilirea acestui parteneriat și consolidarea Europei ca un centru de inovare capabil să abordeze nevoile și provocările de sănătate nesatisfăcute din secolul 21.”

Sursa: https://efpia.eu/news-events/the-efpia-view/statements-press-releases/transforming-health-research-innovation-in-europe-a-joint-statement-on-the-european-partnership-for-health-innovation-proposal/

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente