Pandemia a încetinit diagnosticarea cancerului, dar cancerele în stadii avansate au revenit în forță

Diagnosticele de cancer în stadii incipiente au scăzut cu aproape 20% în primul an al pandemiei Covid-19. Un nou studiu publicat în Lancet Oncology subliniază modul în care, din cauza întreruperilor în îngrijire, pacienții au fost mai predispuși să fie diagnosticați cu o boală metastatică mortală - în aproape toate tipurile de cancer.

Acest studiu este cea mai cuprinzătoare analiză a diagnosticelor de cancer în timpul pandemiei, folosind un registru național care surprinde peste 70% din toate tipurile de cancer din Statele Unite. Cel mai drastic declin a fost observat după opririle inițiale, cele 70. 000 de diagnostice lunare obișnuite de cancer (captate de criteriile de includere ale studiului) fiind reduse la jumătate în aprilie 2020.

În timp ce unele tipuri de cancer pot fi depistate prin screening - cum ar fi cancerul pulmonar, de sân, de colon și de col uterin - altele necesită acces la asistență medicală primară, trimiterea în timp util la specialiști și efectuarea de teste de diagnosticare. Cu toate acestea, în primele luni ale pandemiei, o mare parte din aceste lucruri au fost ignorate, potrivit lui Hannah Hazard-Jenkins, director al Institutului de Cancer al Universității West Virginia (WVU), care nu a fost implicată în acest studiu. "Am ajuns să închidem tot ceea ce era "electiv" în anticiparea unui volum mare de pacienți cu Covid."

Hazard-Jenkins a descris modul în care WVU a început să se redeschidă în iunie 2020. Dar asta nu a însemnat că pacienții se simțeau suficient de confortabil pentru a se întoarce. "Ce este mai rău: să te confrunți cu potențialul de a obține Covid-19 cu o rată de fatalitate atât de mare, versus să te confrunți cu o preocupare pentru un diagnostic de cancer?", a întrebat Hazard-Jenkins. "Aceasta a fost o adevărată luptă pentru pacienți".

Xuesong Han, autorul principal al studiului și director științific cercetare servicii de sănătate la American Cancer Society, a declarat că diagnosticele lunare de cancer au revenit la un "nivel apropiat de cel de dinaintea pandemiei" în iunie 2020, oscilând în jurul a 60.000 de cazuri lunare pentru restul anului. Ceea ce au arătat clar datele lui Han este că diagnosticarea cancerului în stadiul 4 a fost cu 7% mai probabilă în 2020 și că comunitățile de culoare au fost afectate în mod deosebit, sugerând consecințe semnificative pe termen lung. Într-adevăr, cu aproape 2 milioane de noi diagnostice de cancer în fiecare an, aceste întârzieri de diagnosticare ar putea duce la zeci de mii de decese suplimentare ale pacienților și la zeci de milioane de dolari în costuri suplimentare de îngrijire a sănătății.

Cancerul pulmonar, de exemplu, este responsabil pentru aproximativ 1 din 5 din toate decesele cauzate de cancer în SUA, ucigând mai mulți oameni decât cancerul de sân, de colon și de prostată la un loc. Dacă este depistat în stadii incipiente, rata de supraviețuire la cinci ani este de 56%; în stadii avansate, acest număr scade la doar 5%. În mod similar, în timp ce tratarea cancerului pulmonar în stadiul 1 costă în medie 25.000 de dolari, cancerul pulmonar în stadiul 4 costă de aproape zece ori mai mult, 210.000 de dolari.

În calitate de chirurg specializat în cancer de sân, Hazard-Jenkins a descris faptul că a văzut pacienți la sfârșitul anului 2020, care știau că au un nodul încă din aprilie, dar "nu au făcut nimic din cauza fricii lor". Ceea ce în mod normal ar fi fost tratat printr-o simplă lumpectomie "a trebuit să fie forțat în mastectomie". Pacientele care, în mod normal, ar fi primit un tratament curativ primeau acum îngrijiri paliative, deoarece tumorile lor făcuseră metastaze care nu mai puteau fi ameliorate.

Iar aceste tendințe au continuat și după 2020. "În lumea cancerului de sân, anul trecut am avut un volum profund de boală avansată", a spus Hazard-Jenkins. Studiul a constatat că populațiile marginalizate au fost afectate în mod special de aceste cancere în stadiu avansat, hispano-americanii și americanii de origine asiatică și din insulele din Pacific având cu 10%-11% mai multe șanse de a primi un diagnostic de stadiul 4 în 2020.

Han a explicat că aceste disparități rasiale și etnice ar putea fi posibil explicate de barierele culturale și lingvistice, de încrederea scăzută în sistemul de sănătate și de șocurile financiare cauzate de pierderea locului de muncă. Dar ea a subliniat în mod special că discriminarea rasială s-a intensificat în timpul pandemiei și ar putea explica în mod potențial de ce aceste grupuri au întârziat sau au sărit peste îngrijire. Într-adevăr, în primul an al pandemiei, 1 din 6 persoane hispanice și 1 din 5 americani din Asia de Est și de Sud-Est au declarat că s-au confruntat cu discriminare rasială.

Pacienții care locuiesc în zone defavorizate din punct de vedere socioeconomic, reprezentate în mare parte de comunitățile rurale, indigene și de comunitățile istorice de tip "redlined", au fost, de asemenea, cu 11% mai susceptibili de a primi un diagnostic de cancer în stadiul 4. "Atunci când vorbim de o alfabetizare scăzută în materie de sănătate, împreună cu resurse financiare reduse, împreună cu provocări geografice, poate fi foarte dificil să cauți asistență medicală", a declarat Hazard-Jenkins. Atât Han, cât și Hazard-Jenkins au subliniat astfel că, pentru a aborda aceste disparități și impactul diagnosticării întârziate a cancerului, sistemul de sănătate ar trebui să facă o treabă mai bună pentru a veni în întâmpinarea oamenilor acolo unde se află. "Se pot face eforturi pentru a continua unele aspecte pozitive ale pandemiei", a spus Han, cum ar fi "adoptarea pe scară largă a telemedicinei și utilizarea sporită a testării scaunelor la domiciliu pentru depistarea cancerului colorectal".

Hazard-Jenkins a descris, de asemenea, programele mobile de screening ca fiind o altă modalitate de a implica comunitățile insuficient deservite. Din 2009, WVU a pus în funcțiune Bonnie's Bus pentru depistarea timpurie a cancerului de sân și, din 2021, caravana LUCAS pentru cancerul pulmonar, ambele unități mergând în cele mai îndepărtate comunități rurale din Virginia de Vest pentru a face screeningul pacienților. Cu parteneriate de un deceniu cu furnizorii locali și centrele de sănătate calificate la nivel federal, Bonnie's Bus și LUCAS au depistat împreună 3.750 de pacienți din întregul stat în 2022, indiferent de capacitatea lor de plată. "Când aveți comunități cu dificultăți economice, comunități cu dificultăți sociale și noi ca sisteme mari de sănătate, având această așteptare ca oamenii să vină la voi este într-adevăr naivă", a spus Hazard-Jenkins.

 

sursa: www.statnews.com/2023/08/04/pandemic-cancer-diagnoses-late-stage/?utm_campaign=morning_rounds&utm_medium=email&_hsmi=269233026&_hsenc=p2ANqtz--JOvDN66C-p7_U9_xl7LPqVl_H9U-2-X8OSff_seNfiidoU0WQwwGVfYmpEne9yb8uhEy2w4KHS63-F7wrgeOWyGDK4MWrsGwY4g_JWAXPiWojRjs&utm_content=269233025&utm_source=hs_email

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente