Mortalitatea prin cancer în România este cu 7% mai mare decât media Uniunii Europene, iar proiecțiile pentru țara noastră estimează că, până în 2040, incidența cancerului va crește cu 7%.
De asemenea, se estimează creșteri semnificative, de peste 10%, ale incidenței cancerului gastric, de pancreas, pulmonar, hepatic și colorectal atât la bărbați, cât și la femei. Devine din ce în ce mai evidentă nevoia de servicii și îngrijiri adaptate bolnavilor și supraviețuitorilor cancerului.
” Proiectele în sprijinul pacienților oncologici, oameni a căror suferință o cunosc mult prea bine pentru că și eu am trecut printr-o astfel de provocare, reprezintă un aspect important al activității mele. Pe lângă legea prin care este instituită Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, în prima duminică din luna iunie, am reușit promovarea unei legi prin care însoțitorii bolnavilor de cancer pot beneficia de 45 de zile de concediu plătit. În plus, această lege dă acces gratuit la consultații psihologice bolnavilor de cancer și aparținătorilor acestora. Pacienții oncologici duc o luptă continuă și au nevoie de sprijin continuu”, a afirmat senator Nicoleta Pauliuc, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru al Comisiei pentru sănătate, cu ocazia Conferinței Diagnostic- Supraviețuitor.
Legea privind Ziua Supraviețuitorilor de Cancer are un dublu scop. Pe de o parte, Legea atrage atenția societății românești asupra nevoilor speciale pe care le au supraviețuitorii de cancer și a îmbunătățirii sprijinului acordata acestora. Pe de altă parte, este un moment în care persoanele cu antecedente în ceea ce privește afecțiunile oncologice pot să participe la evenimente care să le ofere posibilitatea să depășească mai ușor situația sau să vorbească despre suferința prin care au trecut.
Evenimentele dedicate Zilei naționale a supraviețuitorilor de cancer vor avea loc în perioada 27 mai - 2 iunie 2024, sub tematica ”Cancerul este un diagnostic, nu o condamnare – importanța eforturilor de prevenție care trebuie făcute pentru a limita cât mai mult prezența și impactul acestei boli teribile”.