Orizont Europa: bugete pentru proiecte de cercetare în domeniul cancerului

Orizont Europa- apeluri

Până pe 26 aprilie 2022, ora 17.00, (Bruxelles, CET) pot fi depuse propuneri de proiecte derulate prin call-ul „Acțiuni de cercetare și inovare care sprijină punerea în aplicare a misiunii privind cancerul (HORIZON-MISS-2021-CANCER-02)” din cadrul Programului Orizont Europa, pentru trei teme distincte.

Impactul factorilor de risc

Tema 1 se referă la o mai bună înțelegere a impactului factorilor de risc și al factorilor determinanți pentru sănătate asupra dezvoltării și progresiei cancerului.

Bugetul alocat este de 54.650.045 euro.

Această temă va contribui la realizarea obiectivului misiunii printr-o mai bună înțelegere a impactului factorilor de risc și al factorilor determinanți pentru sănătate asupra dezvoltării și progresiei cancerului (inclusiv a metastazelor). Accentul ar trebui să fie pus pe cancerele și subtipurile de cancer mai puțin cunoscute, inclusiv la copii și adolescenți. În acest scop, propunerile din cadrul acestei teme ar trebui să vizeze obținerea de rezultate care să fie orientate, adaptate și să contribuie la toate rezultatele preconizate următoare. Cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății vor înțelege care sunt factorii de risc și factorii determinanți care stimulează dezvoltarea și progresia cancerului și cum. Acest lucru constituie baza pentru conceperea și optimizarea intervențiilor de prevenire, screening și detectare timpurie pentru cancerele și subtipurile de cancer mai puțin cunoscute, inclusiv la copii și adolescenți. Cercetătorii și inovatorii din diferite discipline și sectoare vor sprijini dezvoltarea platformei UNCAN.eu prin producerea, integrarea și corelarea unor date cuprinzătoare din mai multe surse (asigurând accesibilitatea și reutilizarea datelor, a modelelor și a instrumentelor create). Factorii de decizie în domeniul sănătății utilizează înțelegerea îmbunătățită a factorilor de risc și a factorilor determinanți în elaborarea politicilor de sănătate legate de cancer în UE-27 și în țările asociate și în afara acesteia, inclusiv pentru prevenire, screening și depistare precoce.

Screening și depistare precoce

Tema 2 se referă la dezvoltarea de noi metode și tehnologii pentru screeningul și depistarea precoce a cancerului. Bugetul alocat este de 60.000.000 euro.

Prevenția este cea mai rentabilă strategie de control al cancerului pe termen lung. În UE-27 și în țările asociate, există programe de depistare bazate pe populație pentru trei tipuri de cancer (cancer de sân, de col uterin și colorectal), care, adesea, nu sunt bazate pe risc. Screeningul și depistarea precoce ar trebui să devină mai rapide, mai precise, mai accesibile și mai puțin costisitoare. Acest lucru necesită metode și tehnologii noi și solide, inclusiv instrumente de analiză a datelor și capacități de calcul, precum și o strategie de comunicare solidă. Pandemia de COVID-19, cu impactul său negativ asupra depistării și depistării precoce a cancerului, a demonstrat necesitatea unor soluții noi și îmbunătățite de screening și depistare precoce. Propunerile din cadrul acestui subiect ar trebui să contribuie la următoarele:

-        Cetățenii sănătoși și bolnavii de cancer vor beneficia de un screening și de o depistare precoce a cancerului mai rapidă, mai precoce, mai precisă, mai personalizată, mai accesibilă și mai ieftină.

-        Profesioniștii din domeniul sănătății vor fi capabili să efectueze un screening și o depistare precoce a cancerului mai devreme, mai rapid și mai precis.

-        Factorii de decizie în domeniul sănătății vor dispune de dovezi pentru a revizui programele de screening la nivelul populației și metodologiile de screening și de depistare precoce în practica medicală de zi cu zi și pentru a include noi metode, tehnologii și soluții de screening și de depistare precoce bazate pe dovezi.

Calitatea vieții

Tema 3 se referă la elaborarea și validarea unui set de măsuri privind calitatea vieții și preferințele pacienților pentru pacienții și supraviețuitorii de cancer.

Bugetul alocat este de 10.999.999,99 euro.

Pacienții și supraviețuitorii de cancer au nevoi specifice și, în prezent, în mare parte nesatisfăcute. Acestea necesită o înțelegere mai profundă a aspectelor legate de calitatea vieții, a preferințelor pacienților și a nevoilor nesatisfăcute, astfel încât sistemele de sănătate și de îngrijire să le poată aborda mai bine. Acest lucru va îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a supraviețuitorilor și va garanta că aceștia își pot atinge obiectivele personale și profesionale, inclusiv întoarcerea la locul de muncă, dacă doresc acest lucru, respectând în același timp drepturile și valorile individuale, sociale și culturale. Pentru a surprinde în mod adecvat aspectele legate de calitatea vieții pacienților și a supraviețuitorilor de cancer, sunt necesare noi măsurători, dovezi auto-raportate din perspectiva celor afectați și o colectare și o analiză extinsă a datelor de înaltă calitate, utilizând instrumente digitale adecvate. Acest lucru ar trebui să servească la orientarea practicii clinice, precum și a politicilor de sănătate, de asistență socială și de ocupare a forței de muncă, cu scopul de a oferi inovație și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer, a supraviețuitorilor și a familiilor acestora la cele mai înalte niveluri posibile, precum și de a facilita întoarcerea acestora la locul de muncă și participarea activă în societate. Propunerile din cadrul acestei teme ar trebui să vizeze obținerea de rezultate care să fie orientate și să contribuie la următoarele:

-        Pacienții cu cancer, supraviețuitorii și persoanele care îi îngrijesc vor beneficia de o mai bună calitate a vieții, de tratamente mai eficiente și mai puțin împovărătoare, cu abordări mai bune în materie de îngrijire de susținere și consiliere.

-        Profesioniștii din domeniul asistenței medicale, lucrătorii de sprijin, consilierii și industria vor fi mai bine conștienți de nevoile, așteptările și preferințele (nesatisfăcute) ale pacienților cu cancer, ale supraviețuitorilor și ale rudelor acestora și vor fi obligați să le abordeze.

-        Autoritățile de reglementare și instituțiile vor dispune de un set de măsurători pe care le pot include în procesul de luare a deciziilor privind riscurile și beneficiile noilor intervenții în domeniul sănătății.

-        Factorii de decizie în domeniul sănătății vor avea la dispoziție un set de parametri pe care îi pot include în sistemele lor de informare în domeniul sănătății și de măsurare a performanțelor.

-        Factorii de decizie politică în domeniul pieței muncii și al protecției sociale vor avea la dispoziție date suplimentare de care să țină seama în elaborarea politicilor privind piața muncii și protecția socială care facilitează revenirea la locul de muncă și participarea activă în societate.

Detalii și informații suplimentare privind depunerea propunerilor: AICI.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente